Novozelandski premijer verovatno neće prisustvovati APEC-u dok se pregovori o koaliciji nastavljaju

Novozelandski premijer verovatno neće prisustvovati APEC-u dok se pregovori o koaliciji nastavljaju

Novozelandski novozelandski premijer Kristofer Lukson rekao je u ponedeljak da je malo verovatno da će prisustvovati sastanku APEC-a u San Francisku kasnije ove nedelje, jer su pregovori o koaliciji u toku.

Konzervativna Nacionalna partija osvojila je najveći udeo glasova na prošlomesečnim opštim izborima, ali joj je potrebna podrška i desničarskih ACT Novi Zeland i populističkih Novozelandskih Prvih partija da bi formirala većinsku vladu.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata 3. novembra, razgovori su ubrzani i nastavljeni tokom vikenda, ali još uvijek nema vremenskog okvira kada će biti postignut dogovor.

Lukson je za 1Nevs rekao da ne očekuje da će prisustvovati APEC-u jer dve strane postižu „dobar napredak“ i želi da osigura završetak pregovora i formiranje vlade.

„Važno je da se fokusiram na to, to je posao koji se mora obaviti. Mislim da je zato malo verovatno da ću u sredu uveče otići u APEC“, rekao je on.

„Voleo bih da idem, jer želim da signaliziram da je Novi Zeland otvoren za posao i želim da budem u mogućnosti da izgradim odnos i odnose sa tim ključnim svetskim liderima.

Trenutno, bivša laburistička vlada radi u privremenom režimu dok se ne formira koalicija. Ako Lukson ne prisustvuje APEC-u, Novi Zeland će poslati predstavnika i iz prelazne vlade i člana Nacionalne partije.

Novi Zeland ima mešoviti proporcionalni sistem članova, što znači da su koalicione vlade norma i istorijski gledano, potrebno je otprilike mesec dana da se vlada formira, ali može potrajati i duže.