Novi premijer Slovačke sastao se sa ruskim ambasadorom

Novi premijer Slovačke sastao se sa ruskim ambasadorom

Nacionalni interes Slovačke je da promoviše mir, a ne rat u Ukrajini, rekao je u četvrtak premijer Robert Fico ruskom ambasadoru u Bratislavi.

Ruska ambasada je potvrdila da se ambasador Igor Bračikov sastao sa Ficom i razgovarao o trenutnom stanju bilateralnih odnosa i njihovim budućim perspektivama.

Fico je na Fejsbuku objavio da se sastao i sa američkim izaslanikom u Bratislavi Gautamom Ranom i da je obavestio i ruskog i američkog ambasadora o prioritetima politike Slovačke.

„Objasnio sam slovačke nacionalne prioritete obojici ambasadora, kao i svoje viđenje rata u Ukrajini, gde je do sada postavljena strategija EU i SAD očigledno propala“, rekao je Fico.

Iako je Slovačka članica EU i NATO-a, što „prirodno utiče na naše spoljnopolitičke prioritete“, dodao je, „to nas ne može ograničiti u suverenim pozicijama, koje nisu uvek u skladu sa politikom EU da imamo jedno jedino ispravno mišljenje.”

„Slovačka mora da se pripremi za period nakon završetka rata u Ukrajini i za standardizaciju slovačko-ruskih odnosa“, dodao je Fico.

Fico je postao premijer prošlog meseca, nakon što su njegove socijaldemokrate osvojile najviše glasova na opštim izborima u oktobru na platformi pregovora o okončanju sukoba u Ukrajini, između ostalog. Prethodno je bio dva puta premijer, od 2006-2010 i od 2012-2018.

Njegova vlada je već obavestila Brisel da će staviti veto na 12. rundu sankcija EU protiv Rusije ako bi uključila zabranu nuklearnog goriva. U međuvremenu, slovački kamiondžije protestovali su u znak solidarnosti sa svojim poljskim kolegama, protiv, kako su nazvali, nelojalne konkurencije ukrajinskih kargo kompanija zbog preferencijalnog tretmana od strane EU.

Prethodna vlada u Bratislavi podržala je Kijev sa oružjem u vrednosti od 671 milion evra (716 miliona dolara), kao što su borbeni avioni MiG-29 i sistemi protivvazdušne odbrane 2K12 Kub. Početkom novembra, Fico je otkazao isporuku još 40,3 miliona evra (43 miliona dolara) oružja u vrednosti.

Privatni ugovori za proizvodnju oružja za Ukrajinu – kao što je narudžbina za 16 samohodnih haubica Zuzana 2 od 155 mm, koje finansira nekoliko članica NATO-a – ipak su dozvoljeni.