Novi opozicioni lider Venecuele: SAD će zaštititi imovinu

Novi opozicioni lider Venecuele: SAD će zaštititi imovinu

Nova predsednica opozicionog parlamenta Venecuele uverna je da će Sjedinjene Države podržati telo tako što će nastaviti da štite stranu imovinu kao što je rafinerija nafte Citgo Petroleum od kreditora, rekla je ona u petak.

Dinorah Figuera, 61-godišnja doktorka iz stranke Primero Justicia, izabrana je da predvodi opozicionu nacionalnu skupštinu ranije ovog meseca dok se priprema da izabere predsedničkog kandidata i zalaže za obnovu razgovora sa vladom.

Figuera, koja živi u egzilu u Španiji, rekla je Rojtersu u intervjuu da će novi skupštinski trijumvirat žena lidera moći da se suprotstavi predsedniku Nikolasu Maduru, koga Sjedinjene Države i druge zemlje smatraju diktatorom, i da zaštiti imovinu poput Citga i skoro 2 milijarde dolara u zlatu u Banci Engleske od kreditora.

Maduro je optužio opoziciju da radi sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama na izvođenju državnih udara protiv njega.

Ovog meseca Ministarstvo finansija SAD produžilo je zaštitu za Citgo do aprila, a Figuera je rekla da bi mogla biti obnovljena.

„SAD podržavaju Narodnu skupštinu, Engleska podržava Narodnu skupštinu… vodili smo razgovore i ta (Citgo) licenca može da se obnovi na više meseci“, rekao je Figuera.

Venecuela duguje više od 60 milijardi dolara kreditorima i suočava se sa pravnim presudama zbog nacionalizacija i odloženih plaćanja obveznica.

Opozicioni poslanici su imenovali komisiju za upravljanje imovinom u inostranstvu.

Venecuela tradicionalno ima samo jedno zakonodavno telo, ali trenutno ima dva paralelna tela – jedno od poslanika saveznika vlade i drugo za opoziciju.

Figuera, koja se preselila u Španiju 2018. godine, ima za cilj da „sklopi“ jedinstvo opozicije, nakon ponekad žestokih sukoba između njenih najvećih partija.

Kao i drugi opozicioni poslanici, ona ne prima platu za svoju ulogu.

Ona je u procesu prenosa svoje medicinske akreditacije, tako da još ne može da radi kao lekar i sastavlja kraj s krajem brinući o 87-godišnjoj dijabetičarki u Valensiji, u južnoj Španiji.

„Dobila sam pretnje od ljudi koji poznaju ili imaju ljude u blizini Madurizma“, rekla je ona, misleći na Madurove saveznike i dodala da je policija zaplenila stan i automobil koji je još uvek imala u Venecueli nekoliko sati nakon što je imenovana.

Iako je izgubila sestru i majku od COVID-19 nakon što je napustila Venecuelu, i dalje se nada da će se jednog dana vratiti.

„Verujem da ćemo ići napred“, rekla je ona. „Diktature nisu večne.