Nova poljska vlada položila je zakletvu pre glasanja o poverenju

Nova poljska vlada položila je zakletvu pre glasanja o poverenju

Poljski predsednik se u ponedeljak zakleo u članove vlade koja će verovatno trajati samo do decembra, što je, kako opozicione stranke kažu, „farsa” sa namerom da ih odloži da preuzmu vlast nakon što su osvojili većinu na izborima u oktobru, prenosi Rojters.

Nacionalistička partija Pravo i pravda (PiS), koja je na vlasti od 2015. godine, bila je prva na izborima, ali je zaostala za 231 mesto potrebno za većinu i izgleda da je malo verovatno da će dobiti glasanje o poverenju u parlamentu.

Široki savez stranaka proevropske unije, predvođen liderom Građanske platforme Donaldom Tuskom, obezbedio je 248 mesta i izrazio spremnost da formira vladu, ali je ipak predsednik saveznik PiS-a Andžej Duda dao premijeru Mateušu Moravjeckom da to učini.

„Mi se pridržavamo tradicije tako što imenujemo vladu koju formira kandidat koji je izabrao politički tabor koji je pobedio na parlamentarnim izborima“, rekao je Duda nakon što je položio zakletvu ministrima.

Sledeći korak je da Moravjecki dobije glasanje o poverenju za dve nedelje, ali s obzirom na broj mesta, to izgleda malo verovatno.

To bi dovelo do još jedne nominacije za premijera i da bi toj osobi bila potrebna prosta većina u još jednom glasanju o poverenju. Opozicija se nada da će kabinet predvođen Tuskom postići vlast tokom ovog koraka.

Nova vlada Moravjeckog biće sastavljena od 50% žena i zamišljena je kao kabinet stručnjaka. Nekoliko zvaničnika iz njegovog prethodnog kabineta je ostalo, a neki zamenici ministara su unapređeni.

Međutim, nekoliko istaknutih političara iz PiS-a, uključujući bivšeg ministra za državnu imovinu Jaceka Sašina, reklo je da neće ući u novu vladu, što je navelo opozicione političare i komentatore da kažu da veliki igrači stranke ne žele da budu u administraciji koja je osuđena na neuspeh.

Lider PiS-a Jaroslav Kačinjski rekao je u ponedeljak da je nagoveštaj da partijski teškaši ne žele da učestvuju „potpuna laž“ i da je formiranje vlade sastavljene od stručnjaka, a ne političara, bila njegova ideja.

„Poenta je da u ovoj vladi ne bi trebalo da bude previše političara“, rekao je on za državnu novinsku agenciju PAP. „Želimo da pokažemo da je moguće vladati drugačije.

Premijer je obećao da će primeniti političke predloge opozicionih partija u pokušaju da ih ubedi da rade sa njim.

Međutim, njegovi apeli nisu dobili veliku pažnju kod opozicionih poslanika koji optužuju PiS za predsedavanje demokratskim nazadovanjem koje je blokiralo fondove EU, eroziju prava žena, demonizaciju manjinskih grupa kao što je LGBT zajednica i rašireni nepotizam u državnim kompanijama.

„Svi znamo da je ovo jedna velika komedija i farsa“, rekao je Marčin Kjervinski, poslanik iz grupe liberalne Građanske koalicije (KO), za privatnu radionicu Radio Zet. „To je borba za vreme.“