„Ništa neće odvratiti“ SAD od naoružavanja Ukrajine

„Ništa neće odvratiti“ SAD od naoružavanja Ukrajine

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je za Si-En-En u petak da „ništa neće odvratiti” Bajdenovu administraciju da usmeri oružje u Ukrajinu. Ranije je Rusija navodno poslala diplomatsku depešu Vašingtonu upozoravajući na „nepredvidive posledice“ ako se ove isporuke oružja nastave.

„Rusi su nešto rekli privatno, nešto su rekli javno; ništa nas neće odvratiti od strategije koju smo započeli“, rekla je Prajs Kejt Bolduan sa CNN-a. Ako je Kremlj zabrinut da Bajdenova administracija „pruža milijarde dolara vrednu bezbednosnu pomoć našim ukrajinskim partnerima… onda smo mi krivi po optužbama“, dodao je on.

SAD su poslale Ukrajini više od 2,5 milijardi dolara oružja i druge vojne pomoći otkako je Rusija započela ofanzivu u februaru. U početku isporučujući hiljade protivtenkovskih projektila i municije u ratom razorenu zemlju, Bajdenova administracija je nedavno prosledila teže naoružanje vladi ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Najnoviji paket naoružanja, koji je u sredu odobrio predsednik Džo Bajden, uključuje helikoptere, tešku artiljeriju i autonomne dronove kamikaze. Prema odvojenom izveštaju CNN-a u petak, prvi let ovog oružja trebalo bi da stigne do istočne Evrope u toku narednog dana.

Rusija je navodno poslala diplomatski depešu SAD u utorak, optužujući SAD i njihove saveznike iz NATO-a da krše „rigorozne principe” koji regulišu prenos oružja u zone sukoba i da nisu svesni „pretnje od visokopreciznog oružja koja pada u ruke radikalnih nacionalista, ekstremista i banditskih snaga u Ukrajini.

Politika Kijeva naoružavanja civila i paravojnih grupa za odbijanje ruskih snaga već je dovela do nekih nepredviđenih posledica, sa izveštajima o sukobu bandi, pljački i vansudskim ubistvima koji su se pojavili iz Ukrajine od izbijanja sukoba.

U pismu Moskve se navodno optužuje NATO da vrši pritisak na Ukrajinu da odustane od pregovora sa Rusijom „kako bi nastavila krvoproliće“ i osuđuje Vašington zbog ohrabrivanja nacija sa oružjem iz sovjetskog doba da ga isporuče Ukrajini.

„Pozivamo Sjedinjene Države i njihove saveznike da zaustave neodgovornu militarizaciju Ukrajine, koja podrazumeva nepredvidive posledice po regionalnu i međunarodnu bezbednost“, navodi se u noti, prenosi Vašington post.

Ni Vašington ni Moskva nisu potvrdili autentičnost diplomatske depeše. Prajs je ostao pri ovoj liniji u petak, rekavši za CNN da „nije u poziciji da potvrdi bilo kakvu privatnu diplomatsku prepisku“.

Međutim, on je rekao da Kremlj „ne bi trebalo da bude iznenađen“ razmerama američkog naoružanja Ukrajini, s obzirom na obaveze koje je Bajden dao vladi Zelenskog pre početka borbi.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.