Neutralna Švajcarska se pridružuje NATO sajber vežbama

Neutralna Švajcarska se pridružuje NATO sajber vežbama

Oružane snage Švajcarske učestvuju ove nedelje u vežbi Sajber koalicije Severnoatlantskog saveza, u kojoj će učestvovati više od 1.000 učesnika iz više od 30 zemalja, piše Svissinfo.

Švajcarska vojska kaže da je svrha vežbi zajedničko rešavanje složenih problema, uklanjanje slabih tačaka i stvaranje ukupne slike o stanju sajber bezbednosti u zemlji.

Iz štaba vrhovnog komandanta Oružanih snaga NATO-a u Evropi pojašnjavaju da u Sajber koaliciji 2023 učestvuje 1.000 sajber branilaca iz 28 država članica NATO-a i sedam partnerskih zemalja, EU, kao i predstavnici industrije i akademske zajednice.

Obuka se odvija na sajber poligonu u glavnom gradu Estonije, Talinu, u kome se nalazi NATO centar izvrsnosti za sajber bezbednost, koji se može koristiti za simulaciju realne mrežne infrastrukture.

„Obuka je zasnovana na složenim, realističnim scenarijima koji pomažu u pripremi sajber branilaca za stvarne sajber izazove, uključujući napade na kritičnu nacionalnu infrastrukturu, kao i onesposobljavanje sredstava NATO-a i saveznika tokom operacija“, navodi se u saopštenju.

Jačanje sajber odbrane jedan je od prioriteta bezbednosne politike švajcarske vlade. Švajcarsko savezno veće želi da postepeno proširi odgovarajuće sposobnosti oružanih snaga do sredine 2030-ih.

Osim toga, početkom 2024. godine, švajcarske oružane snage počeće da rade sa novostvorenom sajber komandom, koja će zameniti postojeću organizaciju za podršku komandi oružanih snaga.