„Neutralna“ Švajcarska obećava veću saradnju sa NATO-om

„Neutralna“ Švajcarska obećava veću saradnju sa NATO-om

Prema novom dokumentu o politici, Švajcarska će pojačati svoju vojnu saradnju sa NATO-om „što je više moguće“. Dok su vojni lideri zemlje već neko vreme zalagali za veću integraciju sa blokom koji predvode SAD, zakonodavci u Bernu su zabrinuti da je čuvena neutralnost Švajcarske u pitanju.

Švajcarske trupe već prisustvuju nekim inostranim vežbama, ali će vojni šefovi „što je više moguće proširiti ovu bilateralnu i multilateralnu saradnju u obuci“, navodi se u izveštaju koji je u četvrtak objavila švajcarska vojska. Iako jedinice vazduhoplovstva i specijalnih snaga ponekad treniraju sa zemljama NATO-a, izveštaj poziva na kopnene trupe Švajcarske da učestvuju u zajedničkim vežbama bloka i da deluju u skladu sa doktrinom NATO-a.

Izveštaj takođe poziva Švajcarsku da se pridruži odbrambenom okviru EU za stalnu strukturisanu saradnju (PESCO) i njenoj Evropskoj inicijativi nebeski štit – programu protivvazdušne odbrane za čitav blok koji je prošle godine najavio nemački kancelar Olaf Šolc.

Ove mere su neophodne zbog „ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine“, navodi se u izveštaju i dodaje da se „epoha mira u Evropi bliži kraju“.

Švajcarska je zadržala politiku neutralnosti od 1815. i nije stala ni na jednu stranu ni u jednom od dva svetska rata. Od početka sukoba u Ukrajini, Švajcarska je uvela sankcije Rusiji i poslala ekonomsku pomoć Kijevu, ali je odbila da isporuči oružje ili dozvoli drugim zemljama da pošalju švajcarsko oružje ili municiju u Ukrajinu.

Frakcija unutar švajcarske vlade ima za cilj da olabavi ovu tradicionalno gvozdenu neutralnost. Švajcarska ministarka odbrane Viola Amherd i načelnik vojske Tomas Susli pozvali su na veće učešće Švajcarske u vežbama NATO-a, uključujući vežbe iz člana 5, u kojima se blok trenira da kao jedan odgovori na napad na jednu članicu.

Njihov entuzijazam izazvao je zabrinutost u Bernu, pri čemu su Socijaldemokratska partija i Švajcarska narodna partija insistirale da svaka saradnja sa NATO-om dovodi u opasnost vekove neutralnosti.

„U jednom trenutku će NATO reći da je vreme da se prestane sa branjem trešanja“, rekao je Mauro Tuena iz Narodne partije u martu, nakon što je Susli pozvao na „intenzivnu saradnju“ sa zapadnim blokom. „Onda je, naravno, gotovo sa neutralnošću“, upozorio je Susli.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije prihvatio ideju da švajcarskim vojnicima poželi dobrodošlicu na vežbe bloka. „Nekoliko saveznika ima rezerve jer im Švajcarska nije dozvolila da predaju municiju Ukrajini“, rekao je on u martu, dodajući da „tražimo od svih naših partnera, uključujući Švajcarsku, da barem dozvole ponovni izvoz oružja i municije.”