Nemačka poslanik: Nemačka vlada je „najgluplja“ u Evropi

Nemačka poslanik: Nemačka vlada je „najgluplja“ u Evropi

Nemačka vlada je „najgluplja“ u Evropi jer je uspela da se uplete u „ekonomski rat“ sa svojim najvećim snabdevačem energijom, Rusijom, izjavila je u četvrtak levičarska političarka Sahra Vagenkneht.

Govoreći u Bundestagu, bivša kopredsedavajuća stranke Die Linke (Levica) pozvao je na prekid antiruskih sankcija i ostavku vicekancelara i ministra ekonomije zemlje Roberta Habeka.

Opisujući tekući sukob u Ukrajini kao „zločin“, Vagenkneht je rekao da su antiruske sankcije „fatalne“ za samu Nemačku. Pošto su cene energenata izmakle kontroli, ekonomija zemlje će uskoro „biti samo podsetnik na dobra stara vremena“, upozorila je poslanica, pozivajući se na ukidanje ograničenja i uključivanje u pregovore sa Rusijom.

„Mi zaista imamo najgluplju vladu u Evropi“, rekla je ona u parlamentu, pozivajući Habeka da podnese ostavku.

„Ideja da kažnjavamo Putina tako što ćemo osiromašiti milione porodica u Nemačkoj i uništiti našu industriju dok Gasprom ostvaruje rekordne profite – koliko je to glupo?“, zapitala se Vagenkneht.

Kontroverzni govor naišao je na prilično pomešanu reakciju, a Vagenknehtove primedbe su dobile aplauz u Bundestagu poslanika suprotnih političkih stavova, uključujući članove desničarske Alternative za Nemačku (AFD). Međutim, brojni levičarski političari požurili su da se distanciraju od Vagenknehtovih izjava i osude je.

„Stav stranke o sankcijama Rusiji odlučen je na poslednjoj saveznoj partijskoj konferenciji. Ne postoji „ekonomski rat protiv Rusije.“ Rusija je u ratu sa Ukrajinom“, napisao je na Tviteru bivši kopredsedavajući Die Linkea Bernd Riksinger, dodajući da „nema sumnje“ o tome koga strana podržava u sukobu koji je u toku. .

Bivša poslanica levičarke Niema Movasat otišla je još dalje i na Tviteru pozvala da Vagenkneht bude isključen iz njegove poslaničke grupe. Političarkine primedbe su u suprotnosti sa „mnogom“ onim oko čega se stranka slaže i ona bi trebalo da bude kažnjena zbog „postupanja protiv“ Die Linkea, sugerisao je Movasat.