Nemačka predlaže alternativu potpunoj zabrani viza za Ruse

Nemačka predlaže alternativu potpunoj zabrani viza za Ruse

EU bi mogla da suspenduje sporazum o viznim olakšicama sa Moskvom umesto da potpuno isključi Ruse, predložila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok uoči sastanka bloka o tom pitanju u Pragu.

Ministarka je svoj predlog nazvala „mostom“ između onih u EU koji zahtevaju potpunu zabranu viza i onih koji žele da „nastave kao da se ništa nije dogodilo“. „Verujem da možemo naći dobro rešenje u Pragu“, rekla je ona na sastanku nemačke vlade u utorak. Prema njenom planu, moglo bi da bude suspendovano i izdavanje viza za više ulazaka i više godina, navode nemački mediji.

Sporazum o viznim olakšicama između Rusije i EU potpisan je još 2007. On omogućava Rusima da pokažu manje dokumenata prilikom podnošenja zahteva za vizu i da plaćaju manje takse. Takođe smanjuje vreme obrade. Do sada je blok suspendovao samo vizne olakšice za poslovne putnike i diplomate.

Nacije koje smatraju da su „posebno pogođene” takođe bi mogle „veoma pažljivo” da ispitaju svrhe putovanja ruskih kandidata, rekao je ministar. Međutim, ona je takođe rekla da bi nova vizna politika trebalo da „nastavi da dozvoljava kontakte ljudi u EU sa ruskim državljanima koji nisu povezani sa ruskom vladom“.

Konkretno, naučnici, studenti i umetnici bi trebalo da budu u mogućnosti da uđu u EU bez obzira da li se suočavaju sa progonom kod kuće, objavili su nemački mediji, pozivajući se na Berboka. Ukrajina i njene najtvrdokornije pristalice EU pozivaju na skoro potpunu zabranu viza ruskim građanima, sa izuzecima samo iz humanitarnih razloga.

Ova mera se reklamira kao proporcionalan odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini i neuspeh njenog naroda da se suprotstavi politici svoje vlade. Neke nacije, poput Estonije, tvrde da je zabrana poseta Rusima neophodna za nacionalnu bezbednost.

Pored Nemačke, Francuska je takođe zagovarala manje restriktivan pristup, tvrdeći da bi kolektivno kažnjavanje ruskog naroda samo udaljilo od Zapada i povećalo domaću podršku vladi zemlje.

Očekuje se da će EU doneti odluku o tom pitanju 31. avgusta.