Nemačka opozicija predlaže da se strancima dozvoli služba u Bundesveru

Nemačka opozicija predlaže da se strancima dozvoli služba u Bundesveru

Najveća opoziciona partija u Nemačkoj – Hrišćansko-demokratska unija (CDU) – pripremila je nacrt reforme oružanih snaga zemlje, gde predlaže da se strancima omogući služenje vojske, prenosi Bild.

Dokumentom pod nazivom „Međunarodna stabilnost“, koji je pripremila ekspertska grupa CDU, predlaže se da se služba u Bundesveru dozvoli građanima EU koji žive u Nemačkoj, a nisu njeni državljani.

Strancima iz zemalja koje nisu članice EU može biti dozvoljeno da služe u Bundesveru nakon završetka obaveznog jednogodišnjeg kursa socijalne adaptacije, navodi se u dokumentu.

Cilj reforme je, prema viziji nemačkih demohrišćana, da se Bundesver dosledno vrati „glavnoj vojnoj misiji – sposobnosti borbe“. Raspoređivanje nemačkih oružanih snaga trebalo bi da postane „sastavni deo naše bezbednosne politike“, dodaju autori.

CDU predlaže i da se poveća broj rezervista Bundesvera, da im se obezbedi bolja oprema i da se unapredi „profesionalni etos vojnika da se bore za nematerijalne stvari poput bezbednosti, slobode i otadžbine”.

Debate o prijemu stranaca u Bundesver vođene su već za vreme bivše nemačke ministarke odbrane Ursule fon der Lajen. Tada je to bilo ograničeno na razgovore o mogućoj službi stranaca iz EU u određenim rodovima vojske, na primer, u pitanjima sajber odbrane.

Trenutno Bundesver ima oko 200.000 vojnika i još 100.000 rezervista. Početkom ove godine saznalo se da je broj vojnika u Bundesveru, koji traže da ih ne šalju u rat, drastično porastao.