Šolc: Nemačka ne traži promenu režima u Moskvi

Šolc: Nemačka ne traži promenu režima u Moskvi

Nemačka nema nameru da interveniše u unutrašnje stvari Rusije, rekao je kancelar Olaf Šolc novinarima u četvrtak u Briselu, nedelju dana nakon neuspele oružane pobune koju je pokrenula privatna vojna kompanija Vagner.

Berlin može samo da „posmatra“ događaje u Rusiji sa distance, rekao je Šolc na marginama samita EU. On je dodao da Nemačka nema nikakve veze sa kratkotrajnom pobunom koja se dogodila u Rusiji prošlog vikenda.

„Mi nismo deo onoga što se dešava u Rusiji“, rekla je kancelarka i dodala da „naš cilj nije… promena režima u Rusiji“. Umesto toga, Berlin nastoji da nastavi da pomaže Ukrajini u njenoj borbi protiv Moskve, rekao je on.

Šef Vagnera Evgenij Prigožin optužio je 23. juna rusko Ministarstvo odbrane da je pokrenulo smrtonosni raketni napad na jedan od kampova grupe, obećavajući odmazdu. Ministarstvo je odbacilo optužbe. Vagnerove trupe su tada zauzele deo južnog ruskog grada Rostova na Donu, a neki od elemenata grupe pokušali su da marširaju na Moskvu. Prigožin je zaustavio marš sledećeg dana u zamenu za bezbednosne garancije kao deo dogovora koji je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Šolc je ponovo potvrdio da će NATO braniti svoje članice u istočnoj Evropi u slučaju potencijalne eskalacije sa Belorusijom. U međuvremenu, poljski predsednik Andžej Duda je nedavno rekao da bi bio „negativan signal“ za njegovu zemlju ako bi se Prigožin i neki ostaci Vagnerove grupe preselili u Belorusiju kao deo aranžmana za okončanje pobune.