Nemačka „levica” zvanično raspustila poslaničku frakciju

Nemačka „levica” zvanično raspustila poslaničku frakciju

Partija levice Nemačke je u sredu, 6. decembra, zvanično raspustila svoju frakciju u Bundestagu nakon odluke jedne od njenih najpoznatijih predstavnica Sare Vagenkneht da kreira sopstveni politički projekat, kojem se pridružilo desetak poslanika, piše Politiko.

Nakon raspuštanja frakcije, „Levica“ će ostati u nemačkom parlamentu, ali će izgubiti finansijsku podršku i biće prinuđena da unovči imovinu i otpušta osoblje. Biće ograničena i poslanička prava njenih članova.

„Ovo je svakako istorijska prekretnica i, naravno, gorak poraz“, rekao je Ditmar Barh, kopredsedavajući već raspuštene frakcije.

On je dodao da ima za cilj da povrati frakciju Levice sa uspešnim nastupom na sledećim saveznim izborima 2025. godine. Međutim, prema poslednjim anketama, „levičari” dobijaju samo 3 odsto, što je znatno ispod cenzusa neophodnog za ulazak u parlament.

Do raspuštanja frakcije Levice došlo je nakon što je Sara Vagenkneht u oktobru najavila stvaranje sopstvenog populističkog projekta, kome se pridružilo devet njenih supartijana. Bez njih nije bilo dovoljno poslanika za postojanje frakcije.

Iako ova devetorica nisu nameravali da odmah napuste frakciju „Levica“, rukovodstvo ove druge nije bilo zadovoljno takvom opcijom.

Sara Vagenkneht se aktivno protivi vojnoj pomoći Ukrajini. Ona ne vidi ništa loše u saradnji sa Rusijom, ali ne veruje da će vojna pomoć Ukrajini pomoći da se „okonča rat“. A njeni saradnici kažu da Ukrajinu ne vide kao članicu EU u relativno bliskoj budućnosti.