Nemačka „levica” raspustiće frakciju u Bundestagu posle oslobađanja skandaloznog Vagenknehta

Nemačka „levica” raspustiće frakciju u Bundestagu posle oslobađanja skandaloznog Vagenknehta

Poslanička grupa „Levica” u nemačkom Bundestagu odlučila je da se raspusti kao frakcija zbog nedostatka dovoljnog broja poslanika u njoj – posebno skandalozne Sare Vagenkneht, koja će voditi sopstveni politički projekat.

Ovo je u utorak saopštio lider frakcije Ditmar Barh, piše Cajt.

Na sastanku u Berlinu, frakcija „Levica” odlučila je sledeće nedelje – verovatno u utorak, 14. novembra – da objavi samoraspuštanje i odluči o datumu kada će se to dogoditi.

Posle toga će „levice” imati status poslaničke grupe, a ne frakcije. Zbog toga neće moći da konkurišu za dodatna državna sredstva i biće prinuđeni da otpuste deo osoblja u Bundestagu.

Levica je 2022. godine dobila oko 11,5 miliona evra državnih sredstava, a njeni troškovi osoblja u Bundestagu iznosili su oko 9,3 miliona evra.

O raspuštanju frakcije se saznalo nakon što je odluku o formiranju posebnog političkog projekta objavila Sara Vagenkneht, jedna od najpoznatijih predstavnica „levice”, kojoj će se pridružiti još devet poslanika.

Bez njih „levice” imaju samo 28 mandata umesto minimalno potrebnih 37. Vagenknehtova i njeni saradnici su najavili da još neće napustiti frakciju i stranku, ali se rukovodstvo frakcije nije složilo.

Krajem oktobra je nemačka poslanica Levice Sara Vagenkneht, koja se aktivno protivi vojnoj pomoći Ukrajini, objavila da stvara sopstvenu populističku političku snagu pod nazivom „Savez Sara Vagenkneht”.