Nemačka koalicija u sukobu oko prodaje borbenih aviona Saudijskoj Arabiji

Nemačka koalicija u sukobu oko prodaje borbenih aviona Saudijskoj Arabiji

Nemačka koaliciona vlada je u sporu oko toga da li da poklekne pred britanskim pritiskom i odobri proizvodnju borbenih aviona „Eurofajter tajfun” za Saudijsku Arabiju, objavio je u subotu list Welt am zontag, pozivajući se na anonimne izvore.

Sporazum koji su Rijad i BAE Sistems sklopili pre pet godina da proizvođač oružja isporuči 48 takvih aviona, stavljen je na čekanje zbog rata u Jemenu, gde su arapske snage predvođene Saudijskom Arabijom intervenisale 2015.

Trećina komponenti za avione dolazi iz Nemačke, rekli su tada Rojtersu izvori iz industrije.

Kancelar Olaf Šolc iz levo orijentisanih Socijaldemokrata (SPD) i ministar finansija Kristijan Lindner naginju ka tome da dozvole izvoz, ali su Zeleni i delovi SPD-a oštro protiv tog poteza, navodi se u izveštaju.

Nemačka je nametnula tvrdolinijski prekid prodaje oružja Rijadu nakon ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine, zauzevši daleko oštriji pristup od velikih saveznika kao što su Sjedinjene Države, Francuska i Britanija.

Upravljački sporazum iz marta 2018. između tadašnje kancelarke Angele Merkel i SPD-a zabranio je prodaju oružja svim stranama u ratu u Jemenu, osim određenih prethodno odobrenih artikala i onih koji će ostati u zemlji kupcu.

Od približavanja Saudijske Arabije i Irana, koje bi moglo okončati njihov proki rat u Jemenu, Britanci su tvrdili da Nemačka ne može da blokira izvoz aviona Eurofighter trećim stranama.

Portparol Kancelarije odbio je da komentariše za Welt am Sonntag.