Orban: „Nema novca“ ne može da natera Mađarsku da prihvati imigrante

Orban: „Nema novca“ ne može da natera Mađarsku da prihvati imigrante

Mađarska se neće predomisliti po pitanju imigracije, rodnih pitanja i ukrajinskog sukoba bez obzira na sve, rekao je u petak premijer Viktor Orban.

U intervjuu za državni radio Košut, Orban se dotakao tekućeg spora sa Briselom, koji je zamrznuo oko 20 milijardi evra (skoro 22 milijarde dolara) sredstava namenjenih Budimpešti zbog zabrinutosti za „vladavinu zakona“ i „ljudska prava“.

Prema rečima premijera, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nedavno je priznala da je problem bloka sa Mađarskom to što je odbila da prihvati imigrante i dozvoli LGBTK aktivistima u škole.

„Njihovi navodi su besmislica“, rekao je Orban. „Ne možemo pristati na migracije, rod i rat. Ova pitanja su značajnija, vrednija dela života od novca.”

„Nikakva količina novca nas ne može naterati da prihvatimo migrante ili dozvoliti da nam se oduzme naša zemlja“, dodao je on. U nekim drugim državama članicama EU, rekao je on, masovna imigracija je rezultirala terorizmom, porastom kriminala, pa čak i „paralelnim društvima“.

Zahteve iz Brisela o LGBTK agendi opisao je kao „nezamislive” i naveo da „vaspitanje dece, posebno njihovo seksualno obrazovanje, pripada porodici i roditeljima, a ne školama”.

Predstojeći izbori za Evropski parlament, zakazani za jun, „kružiće se oko migracija, naših porodica i rata“, rekao je on, misleći na sukob u Ukrajini. Za razliku od većine EU, Mađarska je odbila da pošalje Kijevu oružje ili dozvoli njegov tranzit preko svoje teritorije i više puta je pozivala na mir sa Rusijom.

Mađarska je takođe blokirala predlog EU da Ukrajini da 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) u naredne četiri godine, zahtevajući najmanje godišnju reviziju finansiranja.

Budimpešta bi trebalo da preuzme rotirajuće predsedavanje Evropskim savetom u julu, a Brisel „očajnički“ želi da izbegne Orban da postane njegov vršilac dužnosti, preneo je Politiko ranije ovog meseca.

Grupa poslanika Evropskog parlamenta pokrenula je proceduru za oduzimanje glasačkih prava Mađarskoj u bloku. Prema rečima finskog poslanika u Evropskom parlamentu Petrija Sarvamaa, ovo je jedini način da se „zaštiti evropski način života i demokratija“.