NATO: Najbolje vreme da se Finska i Švedska pridruže

NATO: Najbolje vreme da se Finska i Švedska pridruže

Prema rečima bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa Rasmusena, sadašnji trenutak je najpovoljniji za ulazak u Alijansu, jer ruski predsednik Vladimir Putin neće moći da ih spreči preko Ukrajine.

On je to rekao u komentaru za CNBC, piše „Evropska istina“.

„Mislim da ove zemlje trenutno imaju priliku – zato što je Putin zauzet drugima. Ne može ništa da uradi povodom toga“, rekao je Rasmusen.

On je napomenuo da će hitna procedura za sticanje članstva trajati nekoliko meseci – dok odluke ne odobre sve zemlje članice.

„Tokom ovog perioda, i Finska i Švedska imaju potencijal da budu zastrašene, pa čak i pretnje od strane Rusije, tako da moramo garantovati njihovu bezbednost… kao da su već članice Alijanse“, dodao je Anders Rasmusen.

Aktuelni generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ranije je rekao da će, ukoliko Finska i Švedska podnesu zahtev za članstvo, blok moći da pronađe rešenje za svoju bezbednost dok se dve zemlje formalno ne pridruže.

Britanski ministar odbrane rekao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo pomoći Finskoj u slučaju napada Rusije, bez obzira da li bi ta zemlja tada bila članica NATO-a.