NATO će produžiti Stoltenbergov mandat do aprila 2024

NATO će produžiti Stoltenbergov mandat do aprila 2024

BERLIN – NATO će ponovo produžiti mandat generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, izvestio je u nedelju Velt am Sonntag, pozivajući se na neidentifikovane diplomatske izvore, pošto alijansa nastoji da održi stabilnost tokom rata u Ukrajini, piše Rojters.

Članovi će produžiti Stoltenbergov mandat do aprila 2024. zbog njegovih „izuzetnih dostignuća“ i da bi garantovali stabilnost vojnog saveza tokom rata u Ukrajini koji je u toku, navodi list.

Među 30 država članica postoji neformalni dogovor da Stoltenberg ostane na toj funkciji nakon isteka svog mandata 30. septembra, navodi list, dodajući da će zvanična odluka biti doneta u narednim nedeljama.

Severnoatlantski savez je saopštio da nema nameru da traži još jedno produženje njegovog mandata.

Stoltenbergu, ekonomisti po obrazovanju i bivšem lideru norveške Laburističke partije, prošle godine je produžen prvobitni mandat u NATO-u.

Bio je premijer Norveške od 2000-01 i 2005-13 pre nego što je sledeće godine postao šef NATO-a. Bio je i ministar finansija i energetike.

Velt je rekao da članovi alijanse žele da daju Stoltenbergu priliku da predsedava samitom povodom 75. godišnjice te organizacije u Vašingtonu u aprilu 2024. On bi takođe bio u poziciji da postane predsednik Svetske banke kada Dejvid Malpas odstupi otprilike u isto vreme, navodi se u saopštenju.

Još nije doneta odluka o tome ko će naslediti Stoltenberga, ali su španski premijer Pedro Sančez i britanski ministar odbrane Ben Volas među vodećim kandidatima za tu funkciju, rekao je Velt.