Nacrt rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini koji je predložila Rusija nije prošao u Savetu bezbednosti UN

Nacrt rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini koji je predložila Rusija nije prošao u Savetu bezbednosti UN

Nacrt rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini koji je predložila Rusija nije prošao u sredu uveče u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dve zemlje su glasale za, nula zemalja je glasalo protiv, a 13 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, bilo je uzdržano od glasanja. Za usvajanje rezolucije bilo je potrebno devet glasova za.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild govorila je uoči glasanja, navodeći da Rusija još jednom pokušava da iskoristi Savet bezbednosti da „pruži pokriće za svoje brutalne akcije“.

„Zaista je nesavesno da bi Rusija imala smelosti da iznese rezoluciju kojom traži od međunarodne zajednice da reši ljudsku krizu koju je sama Rusija stvorila“, rekao je Tomas-Grinfild. „Rusiju nije briga za pogoršanje humanitarnih uslova, ili za milione života i snova koje je rat razbio. Da im je stalo, prestali bi da se bore.“

Američki ambasador je dodao da ruska rezolucija „ne pominje njenu ulogu kao jedinog uzroka ove krize. A naš glas [uzdržanog] će pokazati da nećemo igrati nikakvu ulogu u tome.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja takođe je govorio uoči glasanja u sredu uveče, tvrdeći da je njihov nacrt rezolucije „analogan drugim nacrtima humanitarnih rezolucija“.