Belgija na raskršću: Novi izbori u senci rastuće ekstremne desnice i levice

Belgija na raskršću: Novi izbori u senci rastuće ekstremne desnice i levice

Poslednji put kada su savezni izbori održani u Belgiji bio je 2019. godine, a nakon toga je prošlo gotovo 18 meseci pre nego što je novi premijer mogao da formira koalicionu vladu od sedam stranaka. Belgijanci se ponovo upućuju na birališta, kako nacionalna tako i evropska, suočeni s porastom ekstremne desnice i levice. Zemlja od 11,5 miliona stanovnika, podeljena je jezikom i dubokim regionalnim identitetima. Belgija je poznata po svojoj podeli duž lingvističkih linija, sa Valonijom na jugu koja govori francuski, i Flandrijom na severu koja govori holandski, te se vlade tradicionalno formiraju koalicijama koje obuhvataju obe regije.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, očekuje se komplikovano formiranje vlade. Flamanske nacionalističke stranke predstavljaju ozbiljan deo biračkog tela u Flandriji, dok se u Valoniji očekuje snažan rezultat Socijalističke partije. Siromašnija Valonija se tradicionalno oslanja na nacionalno jedinstvo zbog ekonomske podrške od strane Flandrije.

Ako se očekivanja ispune, formiranje vlade će biti izazovno, posebno ako flamanski nacionalisti udruže snage sa ekstremnom desnicom, što bi ih moglo isključiti iz koalicionih pregovora sa umerenim strankama. Belgijski birači u nedelju biraju nove članove saveznog parlamenta, regionalnih parlamenata i Evropskog parlamenta.

Nekadašnja liberalna premijerka Sofi Vilms već je upozorila da neće učestvovati u pregovorima o koaliciji sa ekstremnom desnicom ili levicom. Ona je takođe istakla da bi savez između N-VA i Vlaams Belanga mogao ozbiljno otežati formiranje vlade. Porast podrške separatističkom Vlaams Belangu odražava trend populizma i krajnje desnice koji se primećuje širom EU.

Prema politikologu Laure Džejkobs, Vlaams Belang ima prednost što nije bio deo aktuelne vlade, što im pomaže da kanališu nezadovoljstvo i negativne emocije među biračima. Ankete pokazuju da se mali broj birača oseća predstavljenim od strane političke elite, a Vlaams Belang uspeva da iskoristi taj sentiment.

Takođe je neizvesno da li će socijalisti i radikalna levica uspeti da se udruže sa Zelenima nakon izbora, s obzirom na njihove stavove o podršci Zapadu Ukrajini i NATO-u.