Na kongresu Šolcove partije nekoliko žena dobilo „drogu za silovanje”

Na kongresu Šolcove partije nekoliko žena dobilo „drogu za silovanje”

Nemačka Socijaldemokratska partija, koju predvodi kancelar Olaf Šolc, istražuje izveštaje da je nekoliko žena dobilo „drogu za silovanje“ na letnjem kongresu stranke ranije ove nedelje, piše DV.

SPD ima izveštaje da je osam žena bilo pogođeno određenim „nokaut kapima“ – nemačkim žargonskim izrazom za nekoliko takozvanih „droga za silovanje“, uključujući relativno dobro poznati rohipnol.

Incidenti su se možda dogodili na letnjoj zabavi stranke u sredu. Priču je prvi objavio nemački list Tagesspiegel, a novinske agencije dpa i Rojters su takođe kasnije citirale iste unutrašnje partijske izveštaje o tome.

Kancelarija je u sredu bila domaćin nacionalne letnje zabave SPD-a, deo naporne nedelje dešavanja u Berlinu u poslednjoj nedelji Bundestaga pre letnje pauze, koja traje do početka septembra.

„Ovo je nečuven preokret, o čemu je sa naše strane odmah prijavljena parlamentarna policija“, napisao je visoki predstavnik SPD-a Matijas Martin poslanicima Bundestaga SPD-a i njihovom osoblju.

Prema izveštaju Tagesspiegel-a koji se poziva na internu SPD grupu za ćaskanje, stranka je bila upoznata sa osam sumnjivih slučajeva.

„Ohrabrujemo druge ljude koji su možda bili pogođeni da to odmah prijave policiji“, napisao je Martin.

Prema čet porukama SPD-a, jedan slučaj je potvrđen verifikacijom i optužbama protiv nepoznatog napadača.

Događaju su prisustvovali poslanici SPD-a na republičkom i lokalnom nivou, njihovi zaposleni i gosti. Prisustvovao je i kancelar Olaf Šolc.

Prema Tagesspiegelu, ove godine je učestvovalo ukupno oko 1.000 ljudi, što je manje nego prethodnih godina zbog pandemije COVID-a.