Na Islandu će ove godine biti izabran novi predsednik, sadašnji se ne kandiduje za treći mandat

Na Islandu će ove godine biti izabran novi predsednik, sadašnji se ne kandiduje za treći mandat

Aktuelni predsednik Islanda Hjudni Torlacijus Johaneson najavio je da neće učestvovati na predsedničkim izborima u junu ove godine, piše „Evropska istina“.

U novogodišnjem obraćanju prikazanom u ponedeljak, Johaneson je najavio da će se povući nakon dva uzastopna mandata.

On je rekao da je pažljivo razmotrio mogućnost da se kandiduje i po treći put (što nije zabranjeno islandskim zakonom), ali za demokratsko društvo „pogrešno je da čovek sebe smatra nezamenljivim”.

„Došao sam do zaključka da je bolje slušati svoje srce“, rekao je Johaneson.

Predsednički izbori na Islandu biće održani 1. juna 2024. godine, ali do sada niko nije zvanično najavio svoju nameru da na njima učestvuje. Da bi preuzeo funkciju predsednika, kandidat na Islandu mora da prikupi 1.500 potpisa podrške.

Hjudni Torlacijus Johaneson je prvi put izabran za predsednika Islanda 2016. godine usred političkih turbulencija oko otkrivanja uloge tadašnjeg premijera u ofšor skandalu Panamskih papira.

2020. ponovo je izabran, osvojivši 92,2% glasova.

Islandski mediji opisali su Joganesona kao uspešnog i popularnog predsednika, sa rejtingom od oko 80%. Pristalica liberalnih stavova, tokom svog mandata nije se mešao ni u jedan ozbiljniji skandal.

Uporedo sa predsedništvom, Johaneson nastavlja da bude profesor istorije na Univerzitetu Islanda, ali je formalno na odsustvu dok radi na javnoj funkciji.