Moskva će udariti većinu zapadnih država viznim ograničenjima

Moskva će udariti većinu zapadnih država viznim ograničenjima

Mera „odmazde“ usledila je posle sankcija koje su uvedene Rusiji.

Rusija će uvesti nova vizna ograničenja za građane „neprijateljskih država” kao deo svog odgovora na međunarodne sankcije uvedene Moskvi u toku njenog vojnog napada na Ukrajinu.

Obraćajući se članovima vladajuće partije Jedinstvena Rusija, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u ponedeljak rekao da je u toku izrada predsedničkog dekreta „o merama odmazde u vezi sa viznim režimom u vezi sa „neprijateljskim“ akcijama jednog broja stranih država”.

„Ovaj akt će uvesti niz ograničenja za ulazak na teritoriju Rusije“, rekao je Lavrov.

U međuvremenu, pojednostavljena je procedura ulaska i boravka u Rusiji za osobe bez državljanstva i one koji su završili na teritoriji Ukrajine. To je urađeno „kako bi se sprečila opasnost po život i zdravlje” ovih ljudi kako bi se bezbedno vratili u svoje matične zemlje, objasnio je ministar.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je prošle nedelje pozvao da se prestane sa izdavanjem viza za ruske građane u okviru novih sankcija Rusiji.

„Još jedan predlog je zamrzavanje vize za sve Ruse“, rekao je on i objasnio da je to, po njegovom mišljenju, neophodno da bi Rusi bili svesni šta se dešava u Ukrajini. Belgija je ranije iznela sličan predlog.

Japan je ranije zamrznuo izdavanje viza određenim kategorijama Rusa, dok su Litvanija, Letonija, Norveška i Češka prestale da izdaju vize svim građanima te zemlje. Prag i Oslo takođe su obustavili prihvatanje dokumenata za boravišnu dozvolu.

Ruska lista „neprijateljskih država“, na kojoj su se u početku nalazile samo dve zemlje – SAD i Češka Republika – značajno je proširena u martu nakon sankcija bez presedana koje je Zapad uveo Moskvi. Sada uključuje sve članice EU, Ukrajinu, Veliku Britaniju, Kanadu, Japan i druge.

Sve ove zemlje podležu raznim merama odmazde, ograničenjima i specifičnim zahtevima Rusije. Nedavno je predsednik Vladimir Putin naredio da se sva plaćanja za prirodni gas iz „neprijateljskih država” prebace na rublje – mera koju je G7 u ponedeljak kolektivno odbacila.

Još jedna inicijativa za „odmazdu” dovela je do toga da je Ministarstvo finansija tražilo od ruskih kompanija koje žele da rade sa firmama iz zemalja sa liste da prvo dobiju vladinu dozvolu.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska i okonča sukob sa otcepljenim regionima Donjeck i Lugansk. Rusija je na kraju priznala ove dve države kao nezavisne države, nakon čega su zatražile vojnu pomoć.

Rusija zahteva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike Donbasa.