Moldavija odbacuje ruski izveštaj o ukrajinskoj zaveri oko Pridnjestrovlja

Moldavija odbacuje ruski izveštaj o ukrajinskoj zaveri oko Pridnjestrovlja

Moldavija je u četvrtak odbacila optužbe ruskog ministarstva odbrane da je Ukrajina planirala invaziju na otcepljenu moldavsku oblast Pridnjestrovlje nakon izvođenja operacije pod lažnom zastavom i pozvala na smirivanje.

Ruska novinska agencija RIA je saopštila da je Ukrajina, koja se graniči sa Moldavijom, planirala da izvede napad navodno ruskih snaga iz Pridnjestrovlja kao izgovor za invaziju. Rusija drži trupe u otcepljenom regionu.

Novinska agencija TASS citirala je zamenika ruskog ministra inostranih poslova Mihaila Galuzina koji je odvojeno rekao da je Zapad dao instrukcije vladi Moldavije u Kišinjevu da prekine svaku interakciju sa vlastima Pridnjestrovlja koje podržava Moskva.

Moldavska vlada objavila je saopštenje u aplikaciji za razmenu poruka Telegram u kojoj se navodi da državni organi „ne potvrđuju“ navode ruskog ministarstva odbrane.

„Pozivamo na smirenost i dobijanje informacija (od strane javnosti) iz zvaničnih i kredibilnih izvora Republike Moldavije“, navodi se u saopštenju. „Naše institucije sarađuju sa stranim partnerima i u slučaju pretnji po zemlju javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Ministar inostranih poslova Moldavije rekao je Rojtersu u sredu da je ta mala bivša sovjetska republika, koja se takođe graniči sa članicom NATO-a Rumunijom, spremna za „pun spektar pretnji“ iz Rusije.

„Naše institucije su planirale odgovore na čitav spektar pretnji“, rekao je on. „Naravno da imamo ograničena sredstva, ali u isto vreme nismo sami u tome.

Predsednica Maja Sandu, koja želi da se njena zemlja pridruži Evropskoj uniji, optužila je ovog meseca Moskvu da planira državni udar kako bi zbacila rukovodstvo Moldavije. Moskva je negirala te optužbe.

Region koji uglavnom govori ruski se odvojio od tadašnje sovjetske Moldavije 1990. Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, proruski separatisti su vodili rat sa snagama moldavske vlade.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošle nedelje da je „očigledno“ da Ukrajina neće biti poslednja ruska stanica nakon invazije na Ukrajinu i da Kremlj razmišlja o načinima da „zadavi“ Moldaviju.