Moldavija: Pregovori o pridruživanju EU mogli da počnu 2024. godine

Moldavija: Pregovori o pridruživanju EU mogli da počnu 2024. godine

Premijer Moldavije Dorin Recan priznao je da Evropska unija može da odloži donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa Moldavijom od decembra do marta 2024. godine.

Premijer Moldavije je zamoljen da prokomentariše informacije u medijima da bi Evropska unija mogla da odloži odluku o početku pregovaračkog procesa sa Kišinjevom za mart.

„Ako se to ne desi u decembru, to će se desiti u martu, ako ne u martu, to će se desiti u svakom slučaju. Ali moramo nastaviti da sprovodimo neophodne reforme za naše građane, moramo da nastavimo da gradimo Evropu kod kuće“ on je odgovorio.

Rečan je takođe upitan da li Moldavija može da dobije zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju EU, dok Ukrajina ne može. „Naš stav je ovakav. Trebalo bi da budemo zajedno sa Ukrajinom u procesu otvaranja pregovora“, prokomentarisao je moldavski premijer.

Kao što znate, Evropska komisija je 8. novembra preporučila Evropskom savetu da započne pregovore o pristupanju EU sa Moldavijom i Ukrajinom. Konačnu odluku o početku pregovora trebalo bi da donesu lideri zemalja članica na sastanku od 14. do 15. decembra.

Ali to je omela Mađarska, koja sistematski blokira usvajanje bilo kakvih odluka u vezi sa Ukrajinom na samitu EU – od početka pregovora do odobravanja 50 milijardi evra makrofinansijske pomoći.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je 7. decembra mađarskog premijera da traži kompromis oko početka pregovora sa Ukrajinom o njenom pristupanju EU.