Ministar upozorava na „novi Majdan“ u Evropi

Ministar upozorava na „novi Majdan“ u Evropi

Prozapadne političke stranke mogu pokušati da sruše vladu posle predstojećih izbora, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Srbije.

U Srbiji se 3. aprila održavaju predsednički, parlamentarni i lokalni izbori. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će prozapadne političke stranke u zemlji osporiti rezultate glasanja i pokušati da organizuju „Majdan“. Nasilni nemiri u Ukrajini 2014, poznati kao „revolucija Majdana“, svrgnuli su predsednika Viktora Janukoviča.

„Odmah nakon izbora očekujem da će prozapadne političke partije, već finansijski i politički ohrabrene, planirati da ospore izborne rezultate, što će se završiti pokušajem rušenja vlasti“, rekao je Vulin ranije u intervjuu radiju Sputnjik. ove nedelje. „Zapadni politički analitičari govore da je Srbiji potreban novi Majdan“, dodao je on.

Ministar je dalje objasnio da je „Majdan mesto gde je Ukrajina izgubila demokratiju i gde su nasilnici iz Desnog sektora i drugih nacističkih organizacija rušili legitimno izabranu vladu, a zatim postavljali i smenjivali koga su hteli“.

Vulin je naveo da se sukobi na ulicama u Srbiji spremaju odmah posle izbora: ne zbog samih izbora, već zato što je predsednik Aleksandar Vučić odbio da uvede sankcije Rusiji usred sukoba u Ukrajini i odlučio da zadrži vojnu neutralnost Srbije.

„Naša nezavisnost je vredna naše borbe, a da li će biti osporena – da, biće osporena. I da, pokušaće da nam pripreme novi Majdan“, rekao je on.

Tokom intervjua, Vulin je ponovio stav predsednika Vučića da je Srbija poslednja „slobodna nacija“ u Evropi, pošto se zemlja suočava sa sve većim pritiskom zapadnih nacija otkako je Rusija prošlog meseca pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Srbija je jedina evropska država koja je do sada zadržala neutralan stav o sukobu i odbila da sledi korake EU da kazni Rusiju.