Meloni uputila upozorenje Berluskoniju zbog veza sa Putinom

Meloni uputila upozorenje Berluskoniju zbog veza sa Putinom

Pretpostavljeni sledeći premijer Italije, Đorđa Meloni, izdala je u sredu oštro upozorenje Silviju Berluskoniju da rizikuje da izgubi uticaj u bilo kojoj novoj vladi zbog svog prijateljstva sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, preneo je AP.

„Italija nikada neće biti slaba karika Zapada sa nama u vladi“, rekla je Meloni u izjavi kasno u sredu.

Ona je ove nedelje odgovarala na Berluskonijeve privatne komentare poslanicima Forca Italia u kojima se trostruki premijer hvalio da je ponovo uspostavio kontakt sa Putinom i razmenio poklone votku i vino tokom svog nedavnog 86. rođendana, istovremeno opravdavajući Putinovu invaziju na Ukrajinu. .

„Ponovo sam se povezao sa predsednikom Putinom — malo, mnogo“, rekao je Berluskoni u komentarima koje je snimila i objavila novinska agencija LaPres. „Poslao mi je 20 boca votke i zaista slatko pismo za moj rođendan. Odgovorio sam sa 20 boca Lambruska (pjenušavog italijanskog crnog vina) i sličnim slatkim pismom.“

Berluskonijevi komentari su doprineli političkom preokretu u Italiji dok Meloni, čija je stranka krajnje desnice Braća Italije osvojila najviše glasova na izborima 25. septembra, pokušava da sastavi vladu. Očekuje se da će ona dobiti mandat za formiranje sledeće italijanske vlade već ove nedelje.

Berluskonijeva partija desnog centra Forca Italia, mlađi partner u njenoj desničarskoj koaliciji, puca u ministarstvo spoljnih poslova, u vreme kada su Meloni i EU snažno podržali Ukrajinu u ratu u Rusiji. Neki analitičari sugerišu da Berluskoni namerno pokušava da sabotira njenu buduću vladu.

Prekinuvši jednodnevnu tišinu, Meloni je insistirala da će voditi vladu sa jasnom spoljnom politikom.

„Italija, uzdignute glave, deo je Evrope i (NATO) atlantskog saveza“, rekla je ona. „Ko se ne slaže sa ovim kamenom temeljcem ne može biti deo vlade, po cenu da nema vladu.

Berluskoni ima dugogodišnje prijateljstvo sa Putinom: zabavljao je ruskog lidera u njegovoj vili na Sardiniji i čak je posetio Krim sa Putinom 2014. nakon što je ruski lider anektirao poluostrvo Ukrajini.

Nakon što je u utorak objavio prvi audio snimak o tome kako Berluskoni ponovo uspostavlja kontakt sa Putinom oko poklona i „slatkih“ rođendanskih poruka, LaPresse je u sredu objavio još jedan snimak, očigledno sa iste sednice, na kojem Berluskoni naizgled brani Putinovu odluku da pokuša da svrgne Ukrajinca. vlada.

Berluskoni je s omalovažavanjem govorio o ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, optuživši ga da je izazvao sukob pojačanim napadima na istočni Donbas posle 2014. godine, kada su separatisti koje podržava Rusija počeli da se bore protiv ukrajinskih trupa. On je rekao da je Putinova „specijalna operacija“ u Ukrajini trebalo da traje samo dve nedelje kako bi se uspostavila „pristojna, razumna“ vlada u Kijevu.

Ali zahvaljujući „neočekivanom i nepredviđenom” ukrajinskom otporu i finansiranju i oružju sa Zapada koje je stiglo „trećeg dana, specijalna operacija koja je trebalo da traje dve nedelje postala je rat koji će trajati oko 200 i više godina”, rekao je Berluskoni. rekao.

Tvrdio je da u Evropi ili SAD-u više nema „pravih lidera“.

Portparolka Evropske komisije, Nabila Masrali, zamolila je da odgovori na njegove komentare u sredu, rekla je da su zemlje EU slobodne da ostvaruju bilateralne kontakte sa Moskvom poštujući politiku EU da takve odnose smanje „na neophodni minimum“.

„Prioritet ovih kontakata bi, naravno, trebalo da prenese stavove EU u vezi sa nelegitimnom invazijom i agresijom na Ukrajinu i pozove ruske kolege da to odmah zaustave i poštuju međunarodno pravo“, rekla je ona.

Uvoz votke iz Rusije je zabranjen, ali je Masrali rekla da će se raspitati da li se ta zabrana odnosi i na poklone.

U prethodnim komentarima, činilo se da je Berluskoni opravdao rusku invaziju rekavši da su Putina na nju naterali promoskovski separatisti u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini – sličan scenario koji je naslikao na snimku objavljenom u sredu.

„Trupe je trebalo da uđu, stignu u Kijev u roku od nedelju dana, zamene vladu (ukrajinskog predsednika Volodimira) Zelenskog pristojnim ljudima i potom odu“, rekao je Berluskoni svom omiljenom voditelju kasnonoćnog tok-šoua 22. septembra.

Berluskonijeva kancelarija je prvo pokušala da demantuje njegove komentare o votki za rođendan. U saopštenju od utorka, njegova kancelarija je insistirala da on nije ponovo započeo odnose sa Putinom i da je Berluskoni „ispričao staru priču poslanicima o epizodi koja se dogodila pre mnogo godina“.

Nekoliko sati kasnije, nakon što je audio snimak objavljen, Berluskonijeva partija Forca Italia pokušala je da se distancira od komentara.

„Stav Force Italije i predsednika Silvija Berluskonija u pogledu ukrajinskog sukoba i ruske odgovornosti svima je poznat i u skladu je sa stavom Evrope i Sjedinjenih Država“, saopštila je stranka. „Ne postoje granice dvosmislenosti, niti ih je ikada bilo.

Enriko Leta iz opozicione Demokratske partije, koji je upozorio da Melonijeva krajnje desničarska koalicija predstavlja pretnju demokratiji, nasrnuo je na Berluskonijeve komentare i rekao da oni potkopavaju kredibilitet bilo koje Melonijeve vlade.

„Svaka vlada koja je danas rođena u Evropi mora da izabere da li će biti sa Putinom, ili sa Ukrajinom i Evropskom unijom“, rekla je Leta. „Melonijeva vlada se rađa pod najgorim znakom dvosmislenosti.“