Meksički predsednik pozdravlja američki „ton“ u trgovinskim sporovima

Meksički predsednik pozdravlja američki „ton“ u trgovinskim sporovima

MEKSIKO SITI – Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador u ponedeljak je izrazio pomirljivu notu o velikom sporu sa Sjedinjenim Državama oko meksičke energetske politike, rekavši da je Vašington zauzeo stav više poštovanja prema njegovom stavu, piše Rojters.

On je govorio istog dana kada su visoki američki zvaničnici predvođeni državnim sekretarom Antonijem Blinkenom trebali da održe pregovore o ekonomskoj saradnji sa meksičkim zvaničnicima u Meksiko Sitiju.

U julu je američki trgovinski predstavnik zahtevao pregovore o rešavanju sporova sa Meksikom, tvrdeći da je nastojanje Lopeza Obradora da pooštri kontrolu države nad energetskim tržištem bilo nepravedno prema američkim kompanijama i verovatno predstavlja kršenje regionalnog trgovinskog sporazuma.

Lopez Obrador, koji je svoju energetsku politiku smatrao pitanjem nacionalnog suvereniteta, u to vreme je prkosno odgovorio, rekavši da će braniti stav Meksika na vojnoj paradi povodom Dana nezavisnosti koja će se održati sledećeg petka.

Međutim, u ponedeljak je rekao da se više neće pozivati na energetski spor tokom svog govora u petak jer je američki predsednik Džo Bajden pozitivno odgovorio na njegovu zabrinutost.

„Postoji drugačiji ton. Postoji stav poštovanja. To je pre reafirmacija poštovanja našeg nacionalnog suvereniteta“, rekao je Lopez Obrador na redovnoj konferenciji za novinare, pozivajući se na pismo za koje je rekao da je dobio od Bajdena.

Američka energetska žalba, kojoj se Kanada odmah pridružila, verovatno je najveći spor koji se pojavio u okviru Sporazuma Sjedinjenih Država-Meksiko-Kanada (USMCA) od kada je severnoamerički trgovinski sporazum stupio na snagu 2020.

Ako se ne reši, moglo bi da dovede do nametanja velikih trgovinskih carina protiv Meksika, kažu analitičari.

Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard rekao je prošle nedelje da energetski spor nije bio na dnevnom redu ekonomskog dijaloga na visokom nivou SAD i Meksika u ponedeljak.

Međutim, razgovori o tom sporu traju nedeljama i mogao bi da se pojavi na marginama.

Blinken i američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo dočekani su na aerodromu Meksiko Sitija od strane Ebrarda u kasnim jutarnjim satima na razgovorima koji su se fokusirali na poluprovodnike, telekomunikacije, medicinsku opremu između ostalih ekonomskih pitanja, saopštio je Meksiko.

Blinken bi takođe trebalo da se sastane sa Lopezom Obradorom tokom njegove posete.