Stoltenberg nudi članicama NATO-a da izdvajaju 500 miliona evra godišnje za Ukrajinu

Stoltenberg nudi članicama NATO-a da izdvajaju 500 miliona evra godišnje za Ukrajinu

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg traži od država članica da izdvajaju 500 miliona evra godišnje za Sveobuhvatni paket pomoći Ukrajini, preko kojeg ona dobija nesmrtonosnu pomoć, piše Blumberg pozivajući se na izvore.

Lider NATO-a želi da saveznici povećaju doprinose u fond Sveobuhvatnog paketa pomoći (CAP) za Ukrajinu, koji obezbeđuje kratkoročnu pomoć poput goriva, zaštitne opreme i sredstava za suzbijanje ruske invazije.

CAP takođe ima za cilj da Ukrajini pruži dugoročnu podršku za modernizaciju njenih oružanih snaga i postizanje standarda interoperabilnosti NATO-a. Istovremeno, prema izvorima Blumberga, detalji Stoltenbergovog predloga tek treba da budu razrađeni.

Kako agencija primećuje, pomoć Ukrajini u prelasku na standarde NATO-a takođe bi mogla pomoći saveznicima da održe smrtonosnu podršku kroz snabdevanje modernim oružjem usred iscrpljivanja zaliha sovjetske opreme.

Podsetimo, generalni sekretar NATO je u ponedeljak najavio da će se ministri spoljnih poslova zemalja članica Alijanse dogovoriti o početku razvoja višegodišnjeg programa podrške Ukrajini u utorak, koji će uključivati i podršku po završetku rata sa Rusijom.

Podsetimo, Sveobuhvatni paket pomoći Ukrajini uveden je posle samita NATO-a u Varšavi 2016. godine. Ima za cilj pružanje nesmrtonosne pomoći i poboljšanje interoperabilnosti ukrajinskih i vojnih snaga sa standardima Alijanse. Smrtonosnu pomoć, kao što je poznato, pružaju pojedinačno države članice Alijanse.

Ukupan iznos pomoći koju su NATO i njene članice dale Ukrajini od početka rata punih razmera već je premašio 150 milijardi evra.