Makron posle tri meseca razgovarao sa Putinom

Makron posle tri meseca razgovarao sa Putinom

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emanuel Makron imali su prvi telefonski razgovor za skoro tri meseca kako bi razgovarali o ukrajinskom sukobu i nuklearnoj bezbednosti u oblasti Zaporožja, saopštio je Kremlj u petak.

Poziv je inicirala francuska strana i videlo se da su dvojica lidera razgovarala o „različitim aspektima situacije oko Ukrajine“, navodi se u čitanju Kremlja.

Putin je naglasio da „sistematsko granatiranje teritorije nuklearke Zaporožje od strane ukrajinske vojske predstavlja opasnost od katastrofe velikih razmera koja bi mogla da dovede do prelivanja radijacije na veliku teritoriju“, saopštila je Moskva.

Dvojica lidera su se složila da misija pod okriljem Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) treba da bude upućena u NE „što je pre moguće“ kako bi se procenila situacija na licu mesta. „Ruska strana je potvrdila da je spremna da inspektorima Agencije pruži svu neophodnu pomoć“, saopštio je Kremlj.

Kako je saopšteno iz Jelisejske palate, Putin je pristao da misija IAEA u Zaporošku elektranu bude poslata pod uslovima koje su već dogovorile Ukrajina i Ujedinjene nacije. To bi značilo da bi delegacija IAEA mogla putovati preko teritorije koju trenutno kontrolišu kijevske snage. Ranije je Moskva insistirala da takva misija može stići samo preko teritorije pod kontrolom Rusije.

Dve strane će se ponovo pozabaviti ovim pitanjem u narednim danima, nakon što tehnički timovi detaljno razmotre to pitanje, saopštio je Jelisej.

Kako je saopšteno iz Kremlja, Putin je još jednom pozvao međunarodne stručnjake da posete zatvor u Jelenovki, u Donjeckoj Narodnoj Republici. U artiljerijskom napadu na zatvor, za koji Moskva kaže da su ga izvele kijevske snage, prošlog meseca je ubijeno 50 ukrajinskih zarobljenika, a na desetine ih je povređeno.

Putin je takođe obavestio svog francuskog kolegu o realizaciji dogovora o izvozu ukrajinskog žitarica preko Crnog mora. Ovaj sporazum, koji su posredovali UN i Turska, takođe bi trebalo da omogući Rusiji da isporučuje đubriva i prehrambene proizvode na svetska tržišta. Međutim, primetio je Kremlj, „prepreke za ruski [izvoz] žitarica i dalje postoje“, što i dalje ima negativan uticaj na globalnu bezbednost hrane.

Najnoviji razgovor između dva lidera održan je 28. maja i takođe je uključivao nemačkog kancelara Olafa Šolca. Putin je tokom tog razgovora okrivio Ukrajinu za zastoj u mirovnim pregovorima, uveravajući svoje kolege da je Moskva i dalje spremna da pregovara o okončanju sukoba koji je u toku i osuđujući Zapad za snabdevanje Kijeva oružjem.