Makron: Francuska favorizuje „status kvo“ na Tajvanu

Makron: Francuska favorizuje „status kvo“ na Tajvanu

Predsednik Emanuel Makron rekao je da se stav Francuske o Tajvanu nije promenio i da se zalaže za sadašnji „status kvo” u vezi sa ostrvom, nakon što je od njega zatraženo da pojasni komentare koji su izazvali reakciju u Sjedinjenim Državama i Evropi.

U intervjuu za novinski list Politiko i dnevnik Les Ehos, Makron je upozorio da ne bude uvučen u krizu oko Tajvana vođenu „američkim ritmom i kineskom preteranom reakcijom“.

To je izazvalo kritike nekih političara i komentatora u Evropi i Sjedinjenim Državama, a bivši predsednik SAD Donald Tramp ga je optužio da je „ljubio dupe“ Pekingu.

„Francuski i evropski stav o Tajvanu je isti. Mi se zalažemo za status kvo. Ova politika je stalna i nije se menjala“, rekao je Makron na konferenciji za novinare tokom državne posete Holandiji.

„To je politika jedne Kine i pacifičko rešenje situacije. To sam rekao na svom sastanku jedan na jedan sa Si Đinpingom, to je bilo svuda rečeno, nismo se promenili“, rekao je on.

Makron nije pomenuo Tajvan u svojoj javnoj izjavi novinarima u Velikoj sali naroda u Pekingu prošle nedelje, što je propust koji su komentatori kritikovali.

Francuski lider je takođe rekao da deli viziju „otvorenog indo-pacifičkog regiona“ sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, čak i ako svaki od njih ima svoj pristup Kini.

„Mogu vam reći da želi da izbegne bilo kakvu eskalaciju uprkos trenutnoj napetosti“, rekao je Makron.

Makron je dodao da je francuski vojni brod proteklih dana prošao kroz Tajvanski moreuz uprkos kineskim vojnim vežbama oko ostrva i pokazao snažan angažman Francuske u regionu.

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi demokratski upravljano ostrvo stavila pod svoju kontrolu.

Dakle, ne, Francuska ne podržava provokacije, ne bavi se fantazijskom politikom i smatra da su status kvo, poštovanje i jasnoća najbolji saveznici evropske strateške autonomije“, rekao je Makron.

Rekao je da su Trampovi komentari primer eskalacije koju neki traže. Francuski diplomata je ranije rekao novinarima da Makron ne želi da se uvlači u strategiju „napetosti“ republikanskog rukovodstva Kongresa SAD o Tajvanu.

Sastanak predsednika Tajvana Cai Ing-vena i predsednika Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija u Kaliforniji prošle nedelje – pre kineskih vežbi – bio je „provokacija“, rekao je diplomata.

Holandski premijer, koji je bio domaćin Makronu u dvodnevnoj državnoj poseti, rekao je da je imao veoma uspešan sastanak sa Makronom i da se nije ogradio od komentara svog gosta, ali je ponovo potvrdio svoje uverenje u zapadnu alijansu.

„Naš jak transatlantski odnos postoji iz veoma dobrih razloga, SAD su suštinski partner za našu slobodu i bezbednost“, rekao je holandski premijer Mark Rute.

„Ali istovremeno, slažemo se da otvorena i strateški autonomna Evropa treba da bude sposobna da razvija te odnose i sa drugim delovima sveta. Da bude igrač, a ne teren za igru“, dodao je on.