Orban najavio novu alijansu u Evropskom parlamentu

Orban najavio novu alijansu u Evropskom parlamentu

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je formiranje nove alijanse u Evropskom parlamentu, u saradnji sa desničarskim partijama iz Austrije i Češke. Ovo saopštenje dolazi dan pre preuzimanja rotirajućeg šestomesečnog predsedavanja EU od strane Budimpešte.

Nova politička grupa, nazvana „Patrioti za Evropu“, sastoji se od Fidesa, stranke pod vođstvom Orbana; vodeće opozicione grupe u Češkoj Republici, ANO, sa bivšim premijerom zemlje Andrejem Babišem na čelu; i Austrijske slobodarske partije (FPO) sa Herbertom Kiklom kao liderom.

Orban je na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i Babiš i Kikl, izjavio da se stvara politička formacija koja će verovatno postati najveća frakcija evropske desnice. On je izrazio nadu da će nova alijansa dominirati desnim političkim spektrom EU.

Mađarski lider istakao je da politika bloka treba da se prilagodi rezultatima nedavnih izbora za Evropski parlament, naglašavajući da će sadašnje poslaničke grupe biti neizbežno podeljene.

Rezultati izbora održanih 9. juna pokazali su da su se građani širom 27-članog bloka uglavnom okrenuli desno, iako je podrška desničarskim i konzervativnim strankama varirala od zemlje do zemlje. U Nemačkoj, Francuskoj i Italiji vladajuće koalicije su efektivno poražene od strane desnice.

Fides Viktora Orbana osvojio je 11 mesta u parlamentu EU, dok FPO i ANO imaju po šest i sedam mesta, postajući najjače stranke na izborima u svojim zemljama.

Da bi formirali političku grupu u Evropskom parlamentu, potrebno je imati 23 člana, uz zahtev da najmanje jedna četvrtina država članica bude zastupljena unutar alijanse.

Lideri ovih stranaka izrazili su nadu da će se novoj grupi pridružiti i druge evropske stranke u narednim danima.

Mađarska će preuzeti predsedavanje Savetom Evropske unije 1. jula i zadržati tu poziciju do kraja godine. Tokom tog perioda, mađarski diplomate će predsedavati sastancima u Briselu i oblikovati političku agendu EU.

Orban je bio izložen oštrim kritikama u EU zbog svoje politike koja se suprotstavlja stavovima Brisela. Od početka sukoba u Ukrajini 2022. godine, Budimpešta je odbijala da pruži oružje Kijevu, umesto toga zagovarajući diplomatsko rešenje i održavajući ekonomske veze sa Rusijom. Premijer je ranije izjavio da su rezultati izbora „osvojili vreme za blok“ i „usporili voz koji juri ka ratu“.