Mađarska odlaže ratifikaciju švedskog članstva u NATO-u

Mađarska odlaže ratifikaciju švedskog članstva u NATO-u

Mađarski parlament neće ratifikovati članstvo Švedske u NATO pre letnje pauze jer nije uvrstio glasanje na dnevni red zasedanja sledeće nedelje, javili su u sredu mađarski onlajn mediji.

Novinski sajtovi hvg.hu i indek.hu izvestili su da će parlament, kojim dominira stranka Fides nacionalističkog premijera Viktora Orbana, dodatno odložiti glasanje nakon što je prethodno naveo pogoršanje odnosa sa Švedskom.

Pres služba parlamenta nije potvrdila izveštaje, rekavši da će dnevni red sednice sledeće nedelje biti finalizovan na sastanku kućnog odbora u četvrtak.

U objavi na Fejsbuku, levičarska opoziciona poslanica Agnes Vadai rekla je da Orban neće staviti glasanje o pristupanju Švedske NATO-u na dnevni red sledeće nedelje. Švedsko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na Rojtersov zahtev za komentar.

Švedska i Finska su napustile decenije vojnog nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, tražeći veću sigurnost ulaskom u NATO. Finska je postala članica NATO-a u aprilu, ali je proces za Švedsku bio sporiji.

Švedska je postavila cilj da se pridruži na samitu alijanse od 11. do 12. jula i iako ima snažnu podršku drugih članica, uključujući Sjedinjene Države, i Turska i Mađarska su se do sada uzdržavale od ratifikacije.

Pošto je mađarski proces ratifikacije zaustavljen u parlamentu od prošlog jula, Orban je u februaru prvi put izrazio zabrinutost zbog članstva Švedske i Finske u NATO-u.

Između ostalih kritika, on je optužio obe zemlje da šire „direktne laži“ o zdravlju demokratije i vladavine prava u Mađarskoj, iako su mađarski poslanici krajem marta odobrili kandidaturu Finske.

Orban je godinama u zavadi sa sedištem Evropske unije u Briselu zbog kritika koje je EU kritikovala na račun Mađarske u pogledu standarda demokratije i vladavine prava otkako je preuzeo dužnost 2010. godine.

U aprilu je Orbanov šef kabineta pozvao Švedsku da preduzme korake za jačanje poverenja, rekavši da su odnosi između Stokholma i Budimpešte na niskom nivou.