Mađarska će blokirati fondove EU za zemlje članice dok Ukrajina ne dozvoli tranzit Lukoila

Mađarska će blokirati fondove EU za zemlje članice dok Ukrajina ne dozvoli tranzit Lukoila

Mađarski ministar inostranih poslova, Peter Sijarto, izjavio je da će Mađarska blokirati fondove Evropske unije za članice dok Ukrajina ne dozvoli tranzit nafte kompanije Lukoil. Ova informacija je preneta od strane televizije ATV, piše Rojters.

Sijarto je naglasio da će sve dok Ukrajina ne reši ovo pitanje, svi morati zaboraviti na isplatu od 6,5 milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda (EPF) za prenos oružja. Ministarstvo energetike Mađarske je reagovalo na situaciju formiranjem radne grupe za sigurnost snabdevanja, koja je razmotrila dosadašnje korake i moguće naredne korake.

Slovačka i Mađarska su obavestile da su prekinule dobijanje nafte od Lukoila preko naftovoda Družba nakon što je Ukrajina zabranila tranzit resursa iz ove kompanije. Obe zemlje su zatražile posredovanje Evropske komisije u konsultacijama sa Ukrajinom, uz napomenu da će se pitanje eventualno preneti na sud ukoliko Evropska unija ne reaguje u roku od tri dana.

Evropski mirovni fond (EPF) osnovan je 2021. godine i funkcioniše kao mehanizam vraćanja novca članicama EU za slanje oružja u druge zemlje. Od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, zemlje koje su pružile oružje Ukrajini mogu tražiti nadoknadu iz ovog fonda. Međutim, Mađarska je već više od godinu dana blokirala isplatu sledeće tranše novca iz EPF-a, pravdajući to različitim pitanjima.