London predstavio nove sankcije Rusiji

London predstavio nove sankcije Rusiji

Britanska vlada saopštila je u nedelju da će podići carine na uvoz platine i paladijuma iz Rusije i Belorusije u okviru nove runde sankcija koje ciljaju na trgovinu od 1,7 milijardi funti (2,10 milijardi dolara).

Uvozne carine na niz proizvoda biće povećane za 35%. London će takođe zabraniti izvoz robe kao što su hemikalije, plastika, guma i mašine u Rusiju, u ukupnoj vrednosti od 250 miliona funti (310 miliona dolara).

„Ovo je treći talas trgovinskih sankcija koje je objavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva i, isključujući zlato i energiju, dovešće udeo uvoza robe iz Rusije na više od 96%, sa više od 60% izvoza robe u Rusiju ispod potpuna ili delimična ograničenja“, navodi se u saopštenju vlade.

Britanija se pridružila Zapadu u nastojanju da odseče Rusiju od globalnih tržišta. Do sada su uveli neviđene ekonomske kazne Rusiji kao odgovor na vojnu operaciju u Ukrajini.

Za nekoliko meseci, zemlja je postala predmet preko 6.000 različitih ciljanih ograničenja. Rusija je glavni globalni izvoznik svih vrsta roba, uključujući energiju i žito.

Rusija, vodeći proizvođač platine i paladijuma, takođe je veliki globalni izvoznik svih vrsta roba, uključujući energiju i žito.