Litvanci glasaju na parlamentarnim izborima, a mnogi traže promene uprkos snažnoj ekonomiji

Litvanci glasaju na parlamentarnim izborima, a mnogi traže promene uprkos snažnoj ekonomiji

Litvanci su izašli na glasanje u prvom krugu parlamentarnih izbora u Litvaniji, gde se očekuje da bi vladajuća koalicija desnog centra mogla biti zamenjena opozicionim socijaldemokratama i manjim strankama levog centra. Premijerka Ingrida Šimonite, iako je ostvarila ekonomske uspehe, suočava se sa kritikama zbog strogih mera u borbi protiv COVID-19 i priliva migranata, što je bacilo senku na njenu vladu.

Iako Litvanija beleži značajan ekonomski rast i niske stope inflacije u okviru Evropske unije, mnogi birači izražavaju razočaranje i nezadovoljstvo, što nije isključivo povezano sa ekonomskim faktorima. Kritike na račun premijerke Šimonite odnose se na njene mere tokom pandemije, nedovoljnu podršku kompanijama u karantinu, kao i nedostatak pristupa zdravstvenim uslugama za određene građane.

Posebno se ističu kritike zbog postupanja sa migrantima koji ulaze u Litvaniju preko Belorusije, pri čemu se navodi da je premijerka bila neadekvatna u rešavanju ovog pitanja. Predstojeći izbori bi mogli doneti promene u političkoj sceni, s obzirom da ankete pokazuju da Socijaldemokratska partija predvodi, dok bi nijedna stranka sama ne bi osvojila većinu, što bi značilo formiranje koalicije kako bi se uspostavila vlast.

Analitičari predviđaju da eventualni pomak ulevo ne bi značajno uticao na spoljnu politiku Litvanije, naročito u svetlu aktuelnih događaja poput ruskog rata u Ukrajini. Važno je napomenuti da je spoljnopolitički kurs zemlje uglavnom u nadležnosti predsednika, a trenutno je na funkciji Gitanas Nauseda.

Premijerka Šimonite, koja je preuzela dužnost 2020. godine, sada se suočava sa izazovima na izborima, gde će se videti da li će se politička scena Litvanije promeniti u korist opozicije ili će trenutna vladajuća koalicija zadržati poziciju.