Le Pen kaže da je Francuska u političkom „blatu“ 9 dana pre početka Olimpijade

Le Pen kaže da je Francuska u političkom „blatu“ 9 dana pre početka Olimpijade

Samo devet dana pre ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, francuska liderka krajnje desnice, Marin le Pen, izjavila je u sredu da je zemlja „u blatu“ nakon haotičnih parlamentarnih izbora koji su rezultirali rascepkanim parlamentom.

Francuska se nalazi na ivici vladine paralize nakon što su nedavni izbori za Nacionalnu skupštinu doveli do raskola između tri velike političke grupacije: levičarske koalicije Novi narodni front, centrističkih saveznika predsednika Emanuela Makrona i krajnje desničarske stranke Nacionalni skup Marin le Pen.

Novi narodni front je osvojio najviše poslaničkih mesta, ali nedovoljno za većinu potrebnu za samostalno vladanje. Tri glavne stranke levičarske koalicije — tvrdoleva Francuska Nepokorna, Socijalisti i Zeleni — pozvale su predsednika da im se obrati radi formiranja nove vlade, ali su u nesuglasicama oko izbora premijera.

Makron je u utorak prihvatio ostavku premijera Gabrijela Atala i drugih ministara, ali je zatražio od Atala i članova vlade da vode poslove u svojstvu privremene vlade dok se ne imenuje nova. Nije jasno kada će Makron imenovati novog premijera.

„Mi smo usred blata“, rekla je Le Pen u sredu, dan pre nego što će se sastati novi parlament.

Le Pen je okrivila Makrona i levicu za postizborni haos i kritikovala Makrona što nije objasnio kada planira da zameni Atala. „Francuski narod ne zna šta se dešava“, rekla je Le Pen u intervjuu za BFM TV.

Otvaranje zasedanja 577-člane Narodne skupštine, moćnog donjeg doma francuskog parlamenta, zakazano je za četvrtak.

Levičarski savez je brzo formiran za nedavne nacionalne parlamentarne izbore, koje je raspisao Makron nakon što su njegovi centristi saveznici pretrpeli poraz od Le Penovog Nacionalnog skupa na junskom glasanju za Evropski parlament. Ova kocka je napravljena kako bi se sprečila krajnja desnica da osvoji vlast.

Lideri četiri stranke levičarskog saveza pozivaju centrističke i druge levičarske poslanike da formiraju „republikansku branu“ u Narodnoj skupštini kako bi sprečili Nacionalni skup da dobije rukovodeće pozicije u parlamentu.

Birači su, prema njihovom saopštenju, dali „izuzetno jasan mandat da se čvrsto suprotstave ekstremnoj desnici i njenom usponu“.

Le Pen je optužila levicu i Makrona za antidemokratsko ponašanje zbog uskraćivanja važnih funkcija poslanicima svoje stranke u parlamentu. „Levičarski savez čini ogromnu štetu demokratiji“, rekla je ona.