Lideri Turske i Jermenije razgovarali prvi put posle 13 godina

Lideri Turske i Jermenije razgovarali prvi put posle 13 godina

Prvi susret predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i premijera Jermenije Nikola Pašinjana održan je u četvrtak u Pragu u okviru samita Evropske političke zajednice, prenosi „Evropska istina“.

Fotografiju sastanka Erdogana i Pašinjana objavila je Direkcija za komunikacije Kancelarije turskog predsednika. Napominje se da je sastanak održan u zatvorenom formatu.

U pres-službi jermenskog premijera su za Nevs.am rekli da su sagovornici istakli značaj direktnih kontakata i sastanaka na visokom nivou „u kontekstu jermensko-turskog poravnanja”.

Takođe, Pašinjan i Erdogan su „razgovarali o procesu normalizacije jermensko-turskih odnosa i mogućim daljim koracima u tom pravcu“.

Zauzvrat, turski predsjednik, kojeg citira Anadolu, izrazio je nadu da „možemo postići svoj cilj pune normalizacije u našem regionu na osnovu dobrosusjedskih odnosa“.

Kako navodi DV, ovo je prvi susret šefova Jermenije i Turske u poslednjih 13 godina – i prvi u istoriji između Pašinjana i Erdogana.

Pre bilateralnih pregovora, predsednik Turske održao je neformalni sastanak sa premijerom Jermenije i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Kao što znate, Turska i Jermenija nemaju diplomatske odnose zbog jermensko-azerbejdžanskog rata, u kojem Ankara podržava Baku. Turska je još 1993. zatvorila granicu sa Jermenijom.

Poslednjih godina, međutim, strane su počele da se kreću ka normalizaciji odnosa, imenujući specijalne predstavnike za dijalog i dogovarajući se da obnove vazdušni saobraćaj između Istanbula i Jerevana.