Lideri EU podržavaju zajedničku kupovinu naoružanja

Lideri EU podržavaju zajedničku kupovinu naoružanja

Evropski savet je na sastanku u četvrtak pozvao na donošenje odluka neophodnih za uspostavljanje zajedničke nabavke oružja unutar Evropske unije, kao i jačanje sfere odbrane u svetlu ruske agresije na Ukrajinu, navodi se u objavljenim zaključcima samita EU, prenosi „Evropska istina“.

U njemu se navodi da „Evropska unija preuzima veću odgovornost za sopstvenu bezbednost, au odbrambenoj sferi se pridržava strateškog pravca delovanja i povećava svoju sposobnost da deluje autonomno“.

Istovremeno, lideri EU ukazuju da se, uzimajući u obzir prethodne zaključke, rad na jačanju odbrambene sfere bloka mora ubrzati.

Posebno pozivaju Evropski parlament i Savet EU da što pre usvoje zakon o jačanju odbrambene industrije kroz zajedničke nabavke (EDIRPA), a Evropsku komisiju i Evropsku odbrambenu agenciju da „intenziviraju trenutne napore da identifikuju potrebe, kao i da promovišu i koordiniraju zajedničke nabavke, posebno da se popune zalihe, posebno u svetlu podrške koja je data Ukrajini“.

Evrosavet je takođe pozvao izvršno telo EU da „što pre predstavi predlog Evropskog odbrambenog investicionog programa” kako bi se ojačao potencijal evropskog odbrambenog tehnološkog i industrijskog sektora i ubrzala implementacija infrastrukturnih projekata vojne mobilnosti.

Odvojeno, u zaključcima samita EU pominje se potreba ulaganja u strateške alate, posebno sajber bezbednost, svemirske komunikacije i bezbednost kritične infrastrukture, kao i jačanje politike EU u oblasti sajber odbrane i suprotstavljanja hibridnim pretnjama.

O potrebi jačanja odbrambenog sektora u EU govori se od početka invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu.

U oktobru je šef Generalnog direktorata Evropske komisije za odbranu, industriju i svemir Timo Pesonen tvrdio da su zemlje EU predugo zanemarivale investicije u odbranu. Prema njegovim rečima, dok su investicije u EU za 20 godina porasle za 22 odsto, u SAD su porasle za 66 odsto, u Rusiji za skoro 300 odsto, a u Kini za više od 600 odsto.

U martu su ministri spoljnih poslova i odbrane zemalja EU odobrili Strateški kompas – prvi koncept Evropske unije u oblasti odbrane i bezbednosti. Sadrži akcioni plan za jačanje bezbednosne i odbrambene politike EU do 2030. godine. Ključna odredba ovog plana je stvaranje evropskih snaga za brzo reagovanje od 5.000 vojnika.