Lideri EU podržavaju korake da se takmiče sa SAD i Kinom

Lideri EU podržavaju korake da se takmiče sa SAD i Kinom

Lideri Evropske unije složili su se u četvrtak da podrže rekonstrukciju jedinstvenog tržišta, pojednostavljene propise i druge korake kako bi osigurali da blok može da se takmiči sa Sjedinjenim Državama i Kinom kao industrijski lider u zelenim i digitalnim tehnologijama.

Visoke cene energenata i Zakon o smanjenju inflacije predsednika SAD Džoa Bajdena, koji nudi 369 milijardi dolara zelenih subvencija koje se često primenjuju samo na proizvode proizvedene u Severnoj Americi, izazvali su strahove EU od egzodusa evropske industrije, izveštava Rojters.

Konkurentnost Evrope u odnosu na dve najveće svetske ekonomije postala je glavna briga 30 godina nakon što je stvorila unutrašnje tržište, koje je u velikoj meri besprekorno za robu, ali zaostaje za uslugama.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je od vitalnog značaja smanjiti birokratiju i maksimalno iskoristiti jedinstveno tržište.

„Unutrašnje tržište je od vitalnog značaja za našu dobrobit“, rekao je on, dodajući da je pomoglo da Holandija postane među najbogatijim zemljama sveta.

Lideri EU, koji su se od četvrtka sastali u Briselu na dvodnevnom samitu, rekli su da je jedinstveno tržište od suštinskog značaja za budući ekonomski rast, ističući oblasti za poboljšanje.

„Evropski savet poziva na ambiciozne akcije kako bi se zaokružilo jedinstveno tržište, posebno za digitalno tržište i usluge“, navodi se u zaključcima samita.

U zaključcima se takođe poziva na napredak u oblastima unapređenja dugoročne konkurentnosti Evropske unije.

To uključuje pojednostavljenje regulative i smanjenje birokratskih opterećenja, kao što je ubrzanje procedura za izdavanje dozvola za zelene ili digitalne projekte.

Lideri su takođe insistirali na završetku sindikata tržišta kapitala kako bi se olakšao pristup privatnim investicijama, veća potrošnja na istraživanje i inovacije i potezi za povećanje upotrebe digitalnih alata u privredi.

Jedno pitanje potencijalne podele je u kojoj meri treba ublažiti pravila o državnoj pomoći kako bi se omogućilo da se javna sredstva upumpaju u čistu tehnologiju, iako lideri o tome nisu detaljno raspravljali na samitu.