Lideri EU podržavaju još jedan Fon der Lajen mandat

Lideri EU podržavaju još jedan Fon der Lajen mandat

Njemačka političarka Ursula fon der Lajen dobiće drugi mandat kao predsjednica Evropske komisije, potvrdili su brojni mediji pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu. Prema dogovoru postignutom između tri glavna politička bloka u Evropskom parlamentu, estonska premijerka Kaja Kalas preuzima ulogu novog komesara za spoljnu politiku, nasljedujući Španca Žozepa Borela, dok će bivši portugalski premijer Antonio Kosta preuzeti predsjedavanje Evropskim savjetom.

Na video konferenciji u utorak, šest nacionalnih lidera koji predstavljaju ova tri politička bloka postigli su sporazum, priopćio je Rojters. Poljski premijer Donald Tusk i grčki premijer Kirijakos Micotakis predstavljali su Evropsku narodnu stranku (EPP), dok su njemački kancelar Olaf Šolc i španjolski premijer Pedro Sanchez govorili u ime Socijalista i demokrata (S&D), te su francuski predsjednik Emmanuel Macron i privremeni nizozemski premijer Mark Rutte govorili u ime Renew Europe.

Proces je opisan kao „igra zamjene konja radi osiguravanja političke, geografske i rodne ravnoteže“, prema Euroactivu. Iako tri frakcije imaju dovoljno glasova za odobrenje dogovora u Evropskom savjetu, neki lideri zemalja članica EU javno su izrazili kritike.

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je sporazum, tvrdeći da je suprotan temeljima EU. „Umesto inkluzivnosti, sije seme podjela. Najviši zvaničnici EU trebaju predstavljati svaku članicu, a ne samo lijevičare i liberale“, objavio je Orban na društvenim mrežama. Prema Orbanu, sporazum nije u skladu sa voljom naroda koja je izražena na nedavnim izborima za Evropski parlament, gdje su socijalisti i liberali izgubili podršku. Umjesto da sluša glasače, EPP je, prema Orbanu, sklopila dogovor sa onima koji su izgubili, a to je u cilju podržavanja migracija i slanja novca i oružja u rat u istočnoj Europi.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni takođe je izrazila nezadovoljstvo sporazumom, no diplomate su za Euronews izjavile da bi von der Leyen mogla pokušati osigurati potporu Italije dajući joj „uticajnu poziciju u Komisiji“.

Očekuje se da će lideri zemalja članica EU odobriti sporazum na sastanku u četvrtak u Briselu, iako će imenovanja von der Leyen i Kalas zahtijevati daljnje odobrenje Evropskog parlamenta.