Lideri EU odlučili su da pojačaju ekonomsku bezbednost usred globalnih tenzija

Lideri EU odlučili su da pojačaju ekonomsku bezbednost usred globalnih tenzija

Lideri Evropske unije odlučili su u petak da ojačaju konkurentnost bloka, budu na čelu novih zelenih i digitalnih tehnologija i smanje njegovo oslanjanje na treće zemlje, posebno Kinu, prenosi Rojters.

U deklaraciji na kraju samita EU u Španiji, lideri su rekli da su pandemija COVID-a i ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. testirali otpornost bloka i da je EU potrebna da poveća svoju konkurentnost.

Oni su se složili da 27-člana EU treba da ojača svoje jedinstveno tržište, da smanji spoljnu zavisnost od digitalnih i zelenih tehnologija, sirovina i kritičnih lekova i da poveća ulaganja u istraživanje i veštine.

„Ojačaćemo našu poziciju industrijske, tehnološke i komercijalne elektrane, stavljajući poseban fokus na oblasti visoke dodate vrednosti u kojima već imamo konkurentsku prednost ili možemo postati prednjači“, navodi se u deklaraciji.

Deklaracija iz Granade trebalo bi da usmjeri diskusije u narednim mjesecima o prijedlozima Evropske komisije koji bi mogli dovesti do strože kontrole izvoza i odliva tehnologija, posebno onih koje bi se mogle staviti u vojnu upotrebu.

Izvršna vlast EU planira da sarađuje sa 27 članica EU kako bi do kraja godine procenila da li postoje rizici po ekonomsku bezbednost bloka u vezi sa naprednim poluprovodnicima, veštačkom inteligencijom, kvantnom tehnologijom i biotehnologijom.

To je deo Evropske strategije ekonomske bezbednosti koju je Komisija predstavila u junu i koja poziva na jačanje sopstvenog unutrašnjeg tržišta EU, podsticanje istraživanja, sklapanje saveza sa pouzdanim partnerima i korišćenje postojećih alata za odbranu trgovine i razmatranje novih.

Jedna upotreba tih alata je istraga da se proceni da li električna vozila iz Kine nepravedno imaju koristi od tamošnjih subvencija. Izvor iz EU je rekao da će verovatno uslediti i druge istrage o kineskom izvozu, kao što su vetroturbine.

Deo debate će se usredsrediti na stepen do kojeg su zemlje spremne da usaglase svoje politike o nacionalnoj bezbednosti i prenesu određena ovlašćenja na Brisel.

Drugi aspekt biće u kojoj meri evropska tržišta treba da ostanu otvorena za strane kompanije. Zemlje kao što su Švedska i Holandija žele više otvorenih tržišta, dok druge, poput Francuske, imaju više fokusa na zaštiti domaćih proizvođača.