Lider nemačke opozicije kritikovan zbog spremnosti da sarađuje sa desničarima

Lider nemačke opozicije kritikovan zbog spremnosti da sarađuje sa desničarima

Lider najveće nemačke opozicione stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Fridrih Merc, izazvao je kritike unutar svoje stranke zbog izjave o spremnosti da sarađuje sa desničarskom populističkom Alternativom za Nemačku (AfD) na lokalnom nivou.

Potpredsednica Bundestaga Ivon Magvas, koja je takođe član predsedništva CDU, napisala je na Tviteru: „Bilo da se radi o lokalnom savetu ili Bundestagu, desničarski ekstremisti ostaju desni ekstremisti. Za demohrišćane, desničarski ekstremisti su UVEK neprijatelji!“

Merc je ranije naglasio da CDU neće sarađivati sa AfD. Međutim, prema njegovim rečima, takvo ograničenje je prihvatljivo na evropskom, saveznom ili regionalnom nivou.

Ako su upravnik okruga u Tiringiji i gradonačelnik Saksonije-Anhalta izabrani iz AfD-a, to su bili demokratski izbori, rekao je Merc. „To moramo da prihvatimo. I naravno, lokalni parlamenti moraju da pronađu načine da zajedno upravljaju gradom, zemljom i okrugom. Na šta je tačno mislio, ostalo je nejasno.

I gradonačelnik Berlina Kaj Vegner je bio ogorčen izjavama lidera svoje stranke: „AfD poznaje samo konfrontaciju i podelu. Gde je ovde SARADNjA? CDU ne može, ne želi i neće da radi sa strankom čiji su poslovni model mržnja, podela i isključenje“, napisao je na Tviteru.

Ekspert CDU za međunarodne odnose Norbert Retgen je naglasio da je njegova stranka donela odluku o zabrani saradnje sa AfD: „Ko želi da to promeni mora da nađe većinu na konferenciji savezne stranke CDU“.

Član saveznog izvršnog komiteta CDU Serap Guler takođe odbacuje saradnju sa desničarskim populistima: „Bez saradnje sa AfD-om znači: nema saradnje sa AfD-om. Ni na kom nivou. Vrlo jednostavno. Ne sada, ni u budućnosti”.

Novi generalni sekretar CDU Karsten Lineman stao je u odbranu Merca: „Fridrih Merc takođe prepoznaje nemogućnost saradnje sa AfD-om, iako s pravom ukazuje na tešku implementaciju na terenu. Jer kada se u lokalnom parlamentu raspravlja o novom vrtiću, ne možemo glasati protiv samo zato što AfD glasa za njega. Ne možemo da zavise od desnice.

Na sastanku sestrinske stranke Hrišćansko-socijalne unije prošle nedelje, Merc je opisao svoju stranku kao „alternativu Nemačkoj koja ima smisla“. Zbog toga je bio i kritikovan.

Podsetimo, podrška nemačkih desničarskih populista „Alternativa za Nemačku” dostigla je najviši nivo tokom anketa.

Istovremeno, rejting nemačke vladajuće koalicije „Svitlofor” pao je na najniži nivo od kada je došla na vlast u novembru 2021. godine.