Lider krajnje desnice u Holandiji neočekivano je odustao od namere da bude na čelu vlade

Lider krajnje desnice u Holandiji neočekivano je odustao od namere da bude na čelu vlade

Lider krajnje desničarske Slobodarske partije Holandije Gert Vilders povlači svoju kandidaturu da postane sledeći premijer, što je tvrdio nakon pobede na vanrednim parlamentarnim izborima prošle godine.

Vilders je o tome napisao na Tviteru (X).

Lider holandske krajnje desnice priznao je da nije uspeo da obezbedi podršku svih partija sa kojima je pregovarao o koaliciji.

„Želim desničarsku vladu. Manje azila i imigracije. Holanđani na prvom mestu. Ljubav prema svojoj zemlji i biračima je velika i važnija od sopstvenog položaja. Volim Holandiju“, dodao je Vilders.

U saopštenju je potvrđeno više izveštaja holandskih medija ranije u sredu o koalicionim pregovorima između četiri najveće stranke u parlamentu – pored Slobodarske partije, desničarske Narodne stranke za slobodu i demokratiju, liberalnog Novog društvenog ugovora i Poljoprivrednika i građana ‘ Pokret.

Među partijama su se dugo pojavljivale vidljive protivrečnosti, prvenstveno vezane za tvrdolinijaški antiimigracioni stav krajnje desnice. Sada su se složili da je jedini način da se formira vlada ostavke partijskih lidera sa vladinih funkcija.

U ovom slučaju, potencijalno bi trebalo da se formira tehnokratski kabinet Holandije – scenario o kome je počelo da se aktivno raspravlja prošlog meseca.

Kako prenose holandski mediji, među potencijalnim kandidatima za premijerku razmatraju se predstavnik Laburističke partije Kim Puters, koji je posrednik u koalicionim pregovorima, ili bivši poslanik laburista Ronald Plasterk.