Lider grčke opozicije svrgnut od strane njegove partije Siriza

Lider grčke opozicije svrgnut od strane njegove partije Siriza

Lider grčke opozicije Stefanos Kaselakis zbačen je od strane centralnog komiteta njegove stranke u nedelju putem glasanja o nepoverenju, samo godinu dana nakon što su ga na tu funkciju izabrali partijski kadrovi koji su ga optužili da je autoritaran i da nije u potpunosti ideološki usklađen sa strankom.

Posle često napete i žestoke dvodnevne sednice, centralni komitet levičarske partije Siriza odobrio je zahtev za izglasavanje nepoverenja 163-120, sa tri člana koji su glasali prazno. Još osam je bilo uzdržano.

Nije to bio nijedan događaj koji je ubrzao Kaselakisovo svrgavanje, već nagomilavanje nezadovoljstva tokom prošle godine, što je dovelo do toga da mnogi koji su ga smatrali harizmatičnim spasiocem vide kao nekoga ko želi da zabavu pretvori u lično vozilo.

Kaselakis je reagovao na rezultat glasanja rekavši da se oseća „oslobođeno“. On nije rekao da li će se pridružiti novom liderskom takmičenju.

„Sada ljudi znaju kako sam se osećao kritikovano otkako sam izabran“, rekao je Kaselakis. Napao je Sirizinu „birokratiju” zbog poništavanja odluke partijske baze i kritikovao tajno glasanje. On i njegove pristalice su više voleli otvoreno dizanje ruku.

On je uporedio promotere tajnog glasanja sa saradnicima sa kapuljačama u Drugom svetskom ratu. Krikovi „sramota!“ pozdravio je njegovo poređenje, koje su prihvatile glasne pristalice Kaselakija na društvenim mrežama.

Kaselakisa (36) su u septembru 2023. izabrali birači zaprepašćeni veličinom poraza na dva uzastopna izbora u maju i junu 2023. od strane konzervativne stranke koja je već odslužila pun mandat.

Nakon što je dugogodišnji lider stranke i bivši premijer Aleksis Cipras podneo ostavku, pristalice stranke su se okrenule Stefanosu Kaselakisu — autsajderu, političkom početniku i stanovniku Majamija na Floridi. Nije imao nikakve veze sa strankom pre nego što je postao kandidat za majske izbore. Četvorominutni video u kojem je ispričao svoju životnu priču doveo ga je do izražaja i učinio favoritom.

Od samog početka, Kaselakisova prošlost i stil bili su na udaru partijskih kadrova. Bivši radnik i brodovlasnik Goldman Saksa i nekada registrovani republikanac, neke od njegovih pozicija, kao što je zagovaranje berzanskih opcija za zaposlene, razbesnele su staroškolce koji su ga optuživali da želi da Sirizu pretvori u ideološki nejasnu stranku. Ismevali su njegovu veliku upotrebu društvenih medija i nazivali ga Trampijanom.

Ali to ništa nije značilo partijskoj bazi koja je idolizirala Kaselakisa i očekivala da će on podmladiti stranku. Lako je ispratio svoje najglasnije klevetnike, uključujući svog glavnog rivala u vođstvu. Osnovali su drugu stranku, Novu levicu, koja je loše prošla. Tada je Kaselakis počeo da se svađa sa mnogima od onih koji su ostali.

Na evropskim izborima u junu prošle godine – bez mnogo toga na domaćoj kocki i uz rekordnu uzdržanost – udeo glasova vladajućih konzervativaca je pao, ali je krajnja desnica uglavnom dobila. Sirizin udeo glasova je dodatno opao.

Neuspeh na izborima oštetio je Kaselakisovu auru i njegovu navodnu privlačnost glasačima. Kritike i Kaselakisovo odbijanje su se pojačali, što je gotovo neizbežno dovelo do glasanja o nepoverenju.

Centralni komitet će sada odrediti datum za vanredni partijski kongres, koji se mora održati u roku od tri meseca, na kojem će kandidati za rukovodstvo predstaviti svoje kandidature. Zatim će članovi stranke i prijatelji glasati za lidera u jednom ili po potrebi u dva kruga.

Kada je Kaselakis izabran, oko 150.000 se pojavilo u prvom krugu i 136.000 u drugom krugu. Kao i kod vladajućih konzervativaca i socijalističke partije PASOK, pravila o biračkom pravu su veoma labava. Samo treba da se pojavi, proglasi se partijskim „prijateljem“ ako već nije član i plati taksu od dva evra.