Lider države EU upozorava na „dugotrajan rat“

Lider države EU upozorava na „dugotrajan rat“

Premijer Viktor Orban rekao je da je Mađarskoj potrebna vojska „sposobna da izvrši udar i obezbedi mir“ u slučaju da kontinent uroni u haos zbog tekućeg sukoba u Ukrajini i neuspešne politike Evropske unije prema Rusiji.

„Ne možemo, kao nojevi, zarivati glave u pesak. Moramo prihvatiti realnost: ako se tako nastavi, ekonomija kontinenta će propasti, ljudi će biti u opasnosti i čini se da se moramo pripremiti za dugotrajan rat“, rekao je Orban u subotu u Budimpešti, na ceremoniji polaganja zakletve. vojnih dobrovoljaca.

Mađarski lider je napomenuo da „postoje nacije koje su već počele da se pripremaju i da ni u tome ne možemo da zaostanemo“, citira Budapest Times.

„U vreme rata, potrebna nam je vojska sposobna za udare i sposobna da obezbedi mir!“ rekao je grupi od oko 250 mladih regruta, hvaleći ih kao „izvrsnost naše nacije“. On je dodao da je Mađarskoj potrebno „još nekoliko“ takvih bataljona i najavio nove kampanje regrutovanja koje će biti pokrenute od decembra.

Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruske energije, zadržala je relativno neutralan stav tokom sukoba u Ukrajini, osuđujući upotrebu sile od strane Moskve, ali odbijajući da isporuči oružje Kijevu.

Orban je često kritikovao sankcije EU Rusiji, nazivajući ih kontraproduktivnim. Poslednjih meseci on je više puta pozivao na promenu „promašene politike Brisela”, napominjući da sankcije „nisu ispunile nade koje su im polagane”, dok Evropa „polako krvari”.

Još u martu, Orban je rekao da oseća da ne može da računa na vojni blok koji predvode SAD kada je u pitanju stvarna akcija u vezi sa bezbednošću zemlje, rekavši da „greši svako ko misli da će nas NATO zaštititi“.