Le Penova komentariše rezultate izbora u Francuskoj

Le Penova komentariše rezultate izbora u Francuskoj

Marin Le Pen je priznala poraz na francuskim predsedničkim izborima u nedelju uveče, ali je ipak opisala svoj rezultat kao „sjajnu pobedu sam po sebi“. U drugom krugu, kandidat desničarske partije Nacionalni skup poražen je od aktuelnog predsednika, centriste Emanuela Makrona.

Govoreći nakon najave prvih izlaznih anketa, Le Pen je rekla da nema šta da zameri.

„Nemam ljutnje ni gorčine“, rekla je ona pre nego što je izrazila zahvalnost svima koji su je podržali u oba izborna kruga. Drugoplasirana je takođe zatražila od svojih pristalica da glasaju za njenu stranku na predstojećim parlamentarnim izborima ovog leta.

Bio je to dug put za Le Pen, ćerku petostrukog predsedničkog kandidata i ekstremno desničarskog teškaša Žan-Mari Le Pena. Izbori 2022. za nju su bili treći. Godine 2012. bila je treća sa 17,9% glasova, iza Fransoa Olanda i Nikole Sarkozija. U 2017. prošla je kroz prvi krug, ali je morala da prizna Makronu nakon što je dobila nešto manje od 34 odsto u drugom krugu.

Po mišljenju Le Penove, njeni rezultati bi mogli značiti da je Francuska spremna za promene.

„Veliki vetar slobode mogao se podići nad zemljom.

Prema procenama instituta Elabe, Le Pen je dobila 42 odsto glasova, dok je Makron pobedio u trci sa 58 odsto.

Makron je u prvom krugu obezbedio 27,85 odsto preferencija, a Le Penova 23,15 odsto. Makronov reizbor je očigledno došao kao olakšanje za brojne druge zemlje EU, pošto je uoči izbora nekoliko evropskih lidera pozvalo francuske birače da ga podrže u odnosu na njegovog rivala.