Laburistička partija Velike Britanije prekida veze sa kandidatom koji je rekao da je Izrael dozvolio napad Hamasa

Laburistička partija Velike Britanije prekida veze sa kandidatom koji je rekao da je Izrael dozvolio napad Hamasa

Britanska opoziciona Laburistička partija u ponedeljak se odrekla izbornog kandidata koji je tvrdio da je Izrael dozvolio napad Hamasa 7. oktobra kao izgovor za invaziju na Gazu.

Azhar Ali je izabran prošlog meseca da se kandiduje za laburiste na specijalnim izborima 29. februara za mesto u Donjem domu koji predstavlja Ročdejl, izbornu jedinicu u severozapadnoj Engleskoj. Ubrzo nakon toga, novine su objavile primedbe koje je izneo na lokalnom partijskom sastanku prošle godine.

Ali se izvinio, a visoki laburisti su komentare nazvali „potpuno neprihvatljivim“, ali ga stranka nije odmah suspendovala. Nakon pojačanog pritiska, laburisti su u ponedeljak rekli da je stranka, iako je prekasno da se Alija zameni na glasačkom listiću, „povukla podršku“ za njega.

„Razumemo da su ovo krajnje neobične okolnosti, ali je od vitalnog značaja da svaki kandidat koji predlože laburisti u potpunosti predstavlja svoje ciljeve i vrednosti“, navodi se u saopštenju stranke.

Ali je suspendovan iz laburista do istrage, što znači da će biti nezavisni poslanik, ako bude izabran.

Otkako je preuzeo kormilo laburista 2020. godine, lider Keir Starmer je vratio socijaldemokratsku partiju ka političkoj sredini nakon podeljenog mandata prethodnika Džeremija Korbina, čvrstog socijaliste koji se zalagao za nacionalizaciju ključnih industrija i infrastrukture.

Stranka sada ima dvocifrenu prednost u anketama u odnosu na vladajuće konzervativce, a izbori bi trebali biti održani ove godine.

Starmer je takođe popravio odnose sa britanskom jevrejskom zajednicom i obećao da će iskoreniti antisemitizam za koji se tvrdi da je okaljao stranku pod Korbinom, snažnom pristalicom palestinske stvari. Korbin je suspendovan iz laburista 2020. godine nakon što je tvrdio da su protivnici preuveličali razmjere antisemitizma u stranci iz „političkih razloga“.

Ali je bio favorit za pobedu na izborima, uzrokovanih smrću prethodnog laburističkog poslanika.

Ostali kandidati uključuju Džordža Galoveja, bivšeg poslanika laburista koji sada predstavlja malu Radničku partiju i vodi kampanju protiv stava laburista o ratu između Izraela i Hamasa. Stranka je kritikovala izraelsko vođenje rata i žrtve palestinskih civila, ali nije pozvala na momentalni prekid vatre.

Britanska konzervativna vlada saopštila je u ponedeljak da uvodi sankcije četvorici izraelskih naseljenika optuženih da su počinili kršenje ljudskih prava Palestincima na Zapadnoj obali.