Kremlj odgovara na Klintonovu NATO izjavu

Kremlj odgovara na Klintonovu NATO izjavu

Vašington je više puta odbijao ruske ponude da se pridruži bloku, rekao je Putinov portparol.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je stav bivšeg američkog predsednika Bila Klintona o navodnoj politici otvorenih vrata NATO-a prema Rusiji, insistirajući da je Vašington onemogućio Moskvu da se pridruži vojnom bloku.

„Pouzdano znam da je američka strana više puta govorila o nemogućnosti takvog članstva. De fakto je rečeno da su vrata, naprotiv, zatvorena, jer je to suštinski nemoguće“, rekao je Peskov novinarima u ponedeljak.

Ranije prošle nedelje, Bil Klinton je objavio članak u The Atlantic-u pokušavajući da opravda politiku svoje administracije o širenju NATO-a.

„Moja politika je bila da radim za najbolje, dok širim NATO da se pripremim za najgore. Da, NATO se širio uprkos prigovorima Rusije, ali širenje je bilo više od odnosa SAD sa Rusijom“, objasnio je bivši predsednik. On je dodao da su „[SAD] ostavile otvorena vrata za eventualno članstvo Rusije u NATO“.

Krajem februara, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je skoro sat vremena dugo video obraćanje naciji, u kojem je objasnio zabrinutost Kremlja za bezbednost zbog Ukrajine, pre svega u vezi sa spoljnom politikom Kijeva orijentisanom na NATO.

Ruski lider je u svom govoru tvrdio da je postavio pitanje ulaska Rusije u NATO sa tadašnjim predsednikom Bilom Klintonom, ali bezuspešno. Umesto da prigrli Moskvu u blok, Putin je rekao da je Vašington odgovorio podrškom teroristima unutar Rusije, povlačenjem iz Ugovora o antibalističkim raketama iz 1972. i proširenjem organizacije na način koji je ugrozio bezbednost njegove zemlje.

Prema Kremlju, odbijanje NATO-a da Moskvi pruži bezbednosne garancije, isprovociralo je Rusiju da prizna nezavisnost otcepljenih ukrajinskih republika Donjecka i Luganska i da preduzme vojnu akciju pokretanjem ofanzive na Ukrajinu. Kijev i Zapad smatraju da je napad Moskve bio potpuno neopravdan.