Specijalni sud za ratne zločine počeo suđenje bivšem gerilskom vođi Tačiju

Specijalni sud za ratne zločine počeo suđenje bivšem gerilskom vođi Tačiju

Bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju sudi se u ponedeljak u specijalnom sudu u Hagu za ratne zločine tokom pobune 1998-99. koja je na kraju donela nezavisnost od Srbije, piše Rojters.

Kosovska specijalistička veća su 2020. godine podigle optužnicu protiv Tačija po 10 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući progon, ubistvo, mučenje i prisilni nestanak ljudi, uključujući i nakon okončanja borbi.

Tači i trojica saoptuženih, svi bivši bliski saradnici u gerilskoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) i kasnije u mirnodopskoj politici, izjasnili su se da nisu krivi po svih 10 tačaka.

Suđenje, koje vode međunarodne sudije i tužioci, počeće uvodnim izlaganjima tužilaštva, a zatim advokata odbrane i predstavnika Kosovskog saveta za žrtve rata u naredna tri dana.

Tači (54) je podneo ostavku na mesto predsednika ubrzo nakon podizanja optužnice i prebačen je u pritvor u Hagu.

Četvorica optuženih terete se za učešće u „udruženom zločinačkom poduhvatu… koji je izvršio rasprostranjene ili sistematske napade“ na manjinske srpske civile na Kosovu, kao i na protivnike OVK kosovske Albance.

Suđenje će verovatno biti dugo jer su tužioci na proceduralnim konferencijama rekli da će im trebati dve godine da iznesu sve dokaze.

Nekoliko hiljada veterana OVK okupilo se u nedelju u Prištini da izrazi podršku Tačiju i trojici njegovih bliskih saradnika. Oni su uzvikivali ‘Sloboda’ i nosili nacionalne zastave Kosova i Albanije, kao i zastave sa simbolom OVK.

Kosovske specijalističke komore, sa sedištem u Holandiji i koje čine međunarodne sudije i advokati, osnovane su 2015. da bi se bavile predmetima prema kosovskom zakonu protiv gerilaca bivše OVK.

Mnogi Kosovari veruju da je Tribunal pristrasan prema OVK i da je zainteresovan da omalovaži njenu evidenciju u otvaranju puta ka oslobađanju većinskog etnički albanskog regiona od brutalne srpske vlasti.

„Ovo suđenje vodi se protiv četiri osobe optužene da su počinile strašne zločine tokom (kao i) nakon rata, kada su borbe prestale, uključujući i ljude iz različitih etničkih grupa“, rekao je Hju Vilijamson, direktor za Evropu i centralnu Aziju u Human Rights Vatch-u. navodi se u saopštenju u petak.

„To nudi šansu žrtvama nakon toliko godina da nauče šta se dogodilo i naglašava rasprostranjenu nekažnjivost koja još uvek visi nad sukobom na Kosovu.