Komentari Makrona ostavljaju „zbunjenim“ visokog tajvanskog zvaničnika

Komentari Makrona ostavljaju „zbunjenim“ visokog tajvanskog zvaničnika

Komentari francuskog predsednika Emanuela Makrona o Tajvanu su zbunjujući, rekao je visoki tajvanski političar, pitajući se da li su osnivački ideali Francuske slobode, jednakosti i bratstva sada izašli iz mode, piše Rojters.

Makron je, komentarišući u intervjuu o putovanju u Kinu, koje je trebalo da pokaže evropsko jedinstvo u vezi s kineskom politikom, upozorio da ne bude uvučen u krizu oko Tajvana vođen „američkim ritmom i kineskom preteranom reakcijom“.

Takođe je pozvao Evropsku uniju da smanji zavisnost od SAD i da postane „treći pol” u svetskim poslovima uz Vašington i Peking.

Predsednik tajvanskog parlamenta Iou Si-kun, pisajući na Fejsbuku kasno u utorak iznad snimka ekrana izveštaja o Makronovim komentarima o Tajvanu, doveo je u pitanje francusku posvećenost slobodi.

„Da li je ‘liberte, egalite, fraternite’ izašlo iz mode?“, napisao je on, misleći na zvanični francuski moto „sloboda, jednakost, bratstvo“.

„Da li je u redu samo ignorisati ovo kada je to deo ustava? Ili napredne demokratske zemlje mogu da ignorišu živote i smrti ljudi u drugim zemljama?“ dodao je Vi, jedan od osnivača tajvanske vladajuće Demokratske progresivne partije. „Postupci predsednika Makrona, vodeće međunarodne demokratije, ostavljaju me zbunjenim.

Kina od subote organizuje vojne vežbe oko Tajvana nakon što se predsednica Tajvana Cai Ing-ven vratila sa putovanja u Sjedinjene Države, gde se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem.

Francuska, kao i većina zemalja, nema formalne diplomatske odnose sa Tajvanom na koji polaže pravo Kine, ali ima de fakto ambasadu u Tajpeju i pridružila se drugim saveznicima SAD u podvlačenju potrebe za mirom u Tajvanskom moreuzu.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova u utorak je pokušalo da umanji značaj Makronovih primedaba, iako je reklo da su „zapazili“ ono što je rekao.

„Ministarstvo spoljnih poslova izražava zahvalnost Francuskoj što je mnogo puta izrazila zabrinutost za mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i na mnogo različitih međunarodnih mesta“, uključujući, na primer, na nedavnom samitu francusko-britanskih lidera, rekao je novinarima portparol Džef Liu. „Ovo je nastavak doslednog stava i pozicije Francuske.